Sijaisuhraamisen kiusatut kansalaiset

Pääministeri on erottamassa keskustan kunniapuheenjohtajaa, Paavo Väyrystä jo toistamiseen puolueestaan ja hallituksen tekeleitä kampittamasta. Aiemmin sama insinööri jakoi vuohiin ja lampaisiin perussuomalaiset hyvin laestadiolaiseen tapaan uhrilampaita ja syntipukkeja hakien. Vennamolaiset olivat näitä kiusattavia koko 1970-luvun karjalaisten puolueena. Heitä sai ja kuului pilkata mennen tullen omaa yhteisöä näin ylläpitäen ja vahvistaen omaa valtaa ja sen käyttöä.

Lapissa kun olit tuohon aikaan joko laestadiolaisen yhteisön jäsen sen ehdoilla tai sitten sinut erotiin ja häväistiin joukolla ja pelolla tulla uhratuksi pakana uskonnon mimesiksen, jäljittelytaipumuksen, tapaan eläen. Koko rakennelma kun on lappilaista pakanauskonnon perua ja käytti aina arvovaltakiistojensa yhteydessä uhraamista ja syyllisti viattomia syntipukkeja, sijaisuhreja käyttäen. Lapin koskisodat olivat tätä näytelmää ja ne tuli lopettaa kosket rauhoittaen ja lähettäen Lapista ns. karvalakkilähetystöt Helsinkiin.

Ranskan akatemian jäsen Rene Noel Theophile Girard Stanfordin yliopistosta ja Avignonissa Ranskassa syntyneenä löysi tämän jäljittelytaipumuksesta syntyvän ”mimisiksen” ja häntä kutustaan ”ihmistieteiden uudeksi Darwiniksi”. Girard kuoli Stanfordissa, Yhdysvalloissa, 91-vuoden iässä 4. marraskuuta vuonna 2015. Olin tavannut hänet aiemmin mm. 1980-luvulla.

Juutalaisuuden ja kristinopin ansioista pääsimme ulos tuosta pakanauskontojen uhraamis- ja syntipukki syndroomastamme. Kirja ”Romantiikan valhe ja romaanin totuus” oli mielessäni kun pohdin vihan ja rakkauden sekä Dostojevskin, Cervantesin sekä Prostin ja Flaubertin tuotantoa jo koskisotien Lapissa sekä myöhemmin populismin kansoja ravistelevassa Euroopassa sekä Yhdysvalloissa.

Suomessa elämä muuttui nopean teollistumisen ja kaupungistumisen myötä 1970-luvulla. Paitsi Lapissa ja siellä missä kristinopin ydin hylättiin kouluissakin. Sijaisuhraamiset palautettiin, jotta riidat hallituksessa voitaisiin hoitaa ja koskisodissa tätä hyödynsivät kaksi voimalaitoksia rakentavaa voimayhtiötä, toinen valtion omistamana (Kemijoki Oy) ja toinen yksityisenä (Pohjolan Voima). Sama käytäntö, riidan kylvö, on ollut koko ajan insinöörin ja laestadiolaisen pääministeri Sipilän toimintatapaa uhkailujen ja oikuttelujen rinnalla koskien myös mediaamme sekä omaa puoluettaan ja hajottaen sinisilmäiset perussuomalaiset.

Urho Kekkonen tunsi juristina Girardin opin erittäin hyvin ja oli sen käyttäjänä mestari. Paavo Väyrysen kohdalla se ei enää aina oikein toiminut ja syntyi yksinäinen taistelija tuulimyllyjä vastaan. Hän käänsi kelkkansa. Tässä taistelussa pääministeri Sipilä toimi erittäin taitavasti symbolisena uhrina.

Sipilä sovelsi uskonnollisen yhteisönsä normistoja ja käytti hyväksi mm. islamilaista uskontoa kutsuen maahanmuuttajat omaan kotiinsa osoittaen näin laupeuttaan miljonäärinä. Toiminnan myöhempi järjestelmällinen laskelmallisuus kuitenkin petti, jolloin koko keskustalainen ja maalaisliittolainen, alkiolainen puolue on nyt vuorossa hajota Väyrysen rationaaliseen vyörytykseen. Sipilän laupeuden työt eivät ole enää uskottavia perussuomalaisen puolueen hajottamisen jälkeen ja oikutellen samalla medioille. Girardin osoittama toimintamalli syntipukkeineen on liian läpinäkyvä eikä toimi modernissa Suomessa paljastumatta.

Nyt sijaisuhrina on Paavo Väyrynen ja kohta Forssassa Sirkka Liisa-Anttila. Hän kun puolustaa maakuntaansa Sipilän sokeutta vastaan mutta ei tunne sen todellisia taustoja ja menettelytapojen psykososiaalista myös kulttuurista historiaa riittävästi kyetäkseen vaikuttamaan itse lainsäädäntömme omaan rakenteelliseen ongelmaamme Suomessa. Siinä hän on nyt yksin puolueessaan ja myös maakunnassaan vaikeassa vastatuulessa.

Hänellä ei ole Paavo Väyrysen taustaa ja Kekkosen oppeja tai oikeammin hän ei ole juristi tai valtio-oppinut. Samalla presidentti Mauno Koivisto meni aikanaan liian pitkälle presidentin valtaoikeuksia karsiessaan. Lainaamansa oppi, jossa liike oli kaikki kaikessa, päämäärä tarpeeton, johti ajelehtimiseen ja osaksi EU:in ja poliittisen valuutan, euron vietäväksi.

Näin myös oma perustuslakimme alkoi rapautua rinnan eurooppalaisen rapautumisen kanssa, josta muu Pohjola säästyi. Istuva presidentti Niinistö saattoi pestä kätensä voimattomana ja kertoa kuinka on suorittamassa hyviä lehmänkauppoja nobelisti Hollmström neuvonantajanaan.

Samaan aikaan kokenut pankinjohtaja Bror Wahlroos puuttui oikeaan asiaan mm. Helsingin Sanomissa (22.10). Kun perustuslakituomioistuin maasta on puuttunut kokonaan ja sen korvaa poliittisena valiokuntana kokoontuva elin eduskunnassa, jäsenet ovat mitä sattuu, toteaa Wahlroos. Pari professoria juoksee siellä satoja kertoja ja poliitikoista se on ollut etenkin äärivasemmiston hallinnoima.

Kun näin on, se on myös aliarvostettu, kuten koko perustuslakimme juristikoulutuksessa ja kasvatuksessamme yleensä. Se näkyy nyt ja on näkynyt aina. Kiitos tuesta Wahlroos. Tätä avausta on pankkimaailmasta odotettukin. Apu on haettava sieltä mistä sen saa, ei sieltä mistä sitä lupaillaan tai voisi odottaa saavansa.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts