Tekoäly ei ole alkuperäistä likimainkaan

 

Uutiset

Tekoäly vastaan ihmisäly päättyi ihmisen tekemän tekoälyn voittoon. Tätä kilpailua on jatkunut etenkin shakkipeleinä jo vuosikymmenet. Se kertoo ihmisen tekemän tekoälyn typeryydestä. Ei mistään muusta jalommasta. Filosofi Putnam oli saanut nekrologinsa lehteen. Hän väitteli samana vuonna kun synnyin. Olisi täyttänyt nyt 90 vuotta. Tapasin hänet kongresseissa parikin kertaa. Hänellä oli tapana myöntää olevansa väärässä, jos siltä alkoi tuntua. Sellaisen kanssa kilpalevilla älyköillä oli ongelmia ja he turhautuivat helposti. Häntä monin verroin tyhmemmillä.

Hesari on tänään armoton fasistien raiskaajille ja esittelee kirjallisuutta, joka liittyy ihmisen kollektiiviseen syyllisyyden tunteeseen ja häpeään, venäläisten ja jenkkien raiskauksiin Saksassa ja Ranskassa sodan päättyessä. Raiskattuja kun oli miljoonia. Myös Lapsia. Toki tämä on tiedetty ja Suomessa Ranska tunnettiin kauan suurena porttolana. Ettei vaan joku reppana vieläkin? Välttelee ranskalaisia autoja. Omaa suurta syyllisyytään samalla esitellen, häpeäänsä ihmisenä peitellen, jos on riittävän iäkäs ja suuren ikäluokan tuotteita. Tai heidän lapsiaan. Epigeneettinen tapaus tai isältään kuulleena. Sielultaan pimeä psykopaatti tai narsismilaan häiriintynyt eläjä.

Suuriin ja käsittämättömiin itsemurhalukuihin on nyt puututtu etenkin Saksassa, jossa kyläkunnittain myös lapset joutuivat kokemaan tämän kohtalon venäläisten saapuessa. Totuus ja työ tekee vapaaksi. Kuolema silloin kun häpeää ei voi enää paeta, itsepetosta. Siinä kylän kollektiivinen sielu kuolee kuten kyläkouluja hävitettäessä tai yliopistoja. Joku siihenkin tehtävään on palkattava. Sielun pyövelin ammattiin. Politiikkaan hankkiutuneet vaikeat luonnevammaiset ovat muista erottuvia ja keräävät siten helposti ääniämme. He kun kykenevät liioittelemaan ja näyttelemään arat tunteemme ja häpeämme, sielun maisemamme.

Samalla lehti käy läpi käsitettä bulvaani tai miinanpolkija. Tällä kertaa tällaisena henkilönä esitellään suomalainen Trump, Hjallis Harkimo mahdollisena tien raivaajana kokoomuslaisten kammetessa nykyistä johtajaansa. Samaa yrittävät Yhdysvalloissakin, turhaan.

Trump juoksee nyt maaliin ilman jänisjuoksijoita eikä ole itse kenenkään jäniksenä. Hän on oman aikamme tuote ja parhaiten häntä ymmärtäisi Putnamin oloinen nero filosofina. Eivät ne lääkkeitä ja jalokaasuja hengittävät huumehuuruiset doupatut, joita Hesari tänään esittelee lääkäreinä, luonnontieteen tutkijoina. Myrkyttäminen rikoksena ei ole rikos lainkaan jos itse otat myrkkysi lääkäriltä. Paitsi urheiljana. Siellä se voi olla myös rikos. Mutta ei lääkkeen antajalle, lääkärille. Lääkekuolemat ja hoitovirheet ovat suurin yksittäinen kuolemaan johtava surullinen loppumme.

Dopingmyrkkynä nyt keksitty ja venäjällä vuosikymmenet myyty latvialainen lääke on ollut siellä asperiinin kaltainen kohmelolääke ja joka paikan kolotuksen auttaja. Kun sen käyttö äkkiä lopetetaan moni kuolee vieroitusoireisiin, kertoo lääkkeen keksijä ja on siinä oikeassa. Tuo lääke kun aiheutaa myös oireita, jotka ovat tyypillisiä liki mille tahansa sen sukulaisaineelle. Kun elimistö ne lopulta sietää, vierotustuskat ovat paljon pahemmat kuin alkoholistilla tai tupakoijalla. Hiihtäjälegenda tekee yllättäen itsemurhan. Ihminen kun urheilussa ylitää itsensä ja terveytensä sallimat rajat toisin kuin kokeissa käytetyt rotat. Sama pätee moneen tieteiljään tutkijana.

Elämme nyt rakennemuutoksen ja ties minkä innovaatiorakenteen koekaniineina jos vain sellaiseen kollektiivisesti alistumme. Lääkäreille tutkijoina tällaiset olot ovat kuin taivaan lahja. Poliitkoille niin ikään sairaan persoonallisuuden hyväksyvää ja sen paljastamisen sallivaa aikaa. Hybridiyhteikunnasta ja mediayhteiskunnan kriisistä lisää kirjoissani. Hesari ei niitä julkaise mutta lainaa kyllä teksteissään joka päivä. Sitä kutsutaan innovaation diffuusioksi tai rumemmin plagioinniksi. Ammattinsa osaava kirjailija ja toimittaja ei kopio tekstin osia vaan koko teoksen ideoineen. Sitä kutsutaan tekoälyksi.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts