Tulossa jymy-yllätysten vaalit

Vaalien jänisjuoksijat on päästetty jo kentälle mutta kurkien tanssi käynnistyy kuitenkin vasta huhtikuun hangilla. Vaalit ratkaistaan vasta vaaliuurnilla ja siellä odottaa jymy-yllätys. Ei mikään takavuosien jytky tai veret seisauttava ilmiö, vaan koko poliittisen kenttämme uudelleen puntaroitavaksi paneva ja nyt ruotsalaisille tuttu ilmiö, ranskalaisten jo kokema ja meille täysin tuntematon.

Markku Jokisipilä povaa kevään vaaleistamme jymy-yllätystä. Olen hänen kirjoituksensa kanssa samaa mieltä.
Markku Jokisipilä ei ole tyhmä ja tietämätön mies ensinkään. Kuka tahansa tuuleen huutaja. Häntä kannattaa kuunnella ja lukea, kun kyse on vaaleistamme. Perussuomalaiset on ollut 10 prosentin tuntumassa, mutta minusta tuntuu, että jos jollain puolueella on piilossa olevaa kannatusta, niin se on juuri perussuomalaiset. Maahanmuutto ja kotoutumiskysymykset kuplivat koko ajan pinnan alla jossakin. Eikä se nyt ainut teema ole, joka varmasti nostaa päätään ennen kevättä, ja muuttaa vaaliemme luonteen kertaheitolla. Kyse onkin siitä, ketkä tuon esityslistan nyt tuova agendalle, kuka politiikastamme päättää ensin Euroopassa ja sitten Suomessa ja kunnissamme, poliitikotko vai ehkä mediat, vanhat ja somettajat. Sekin askarruttaa, kuka meistä oikeasti ymmärtää muuttuvaa politiikan kieltä ja kokeilee sen rajoja, valehtelua ja tosipuheeksi verhottua ”totta puhuen” käynnistyvää pulinaa, kuka nyt jää kuuntelupuolelle ja ketkä ottavat ohjat vaalien ”kurkien tanssin” käynnistyessä, varpusten siirtyessä sivuun. Ohiko puhutaan ja päällekkäin sekä ymmärtääkö keskiluokka ja etenkin passiivinen suuri liikkuva vaalikarja viestin oikein vai väärin, lähteekö vaaliin, ja jos lähtee, kenen puolesta ja ketä vastaan. Kaikki tämä on vielä täysin avointa vuoden vaihtuessa uudeksi. Suuri joukko vanhoja ja varmoja läpimenijöitä on jättänyt paikkansa uusien haettavaksi. Oletko se sinä, joka teet läpimurron tai kaverisi? Nyt vasta venytellään ja verrytellään, haetaan paikkoja, josta startata ja loppusuoran avautuessa ehtii vielä hyvinkin kaukaa kirivoimainen juoksija keulille. Moni kangistuu varmasti ennen vaalipäivää. Nyt vuorossa ovat vasta ensimmäiset jänisjuoksijamme.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts