Viattomien lasten päivän media-antia


Hesari (28.12) opastaa ottamaan ajan kanssa pörssin romahdukset ja miten tulkita brittien parlamentin levotonta menoa. Entäpä jos vähän sitä modernisoisivat ja äänestäisivät nappia painamalla hekin. Siirtyisivät väljempiin tiloihin. Vähentäisivät hysteeristä elämöintiään. Tuollainen ympäristö antaa päätöksenteon uskottavuudesta horjuvan mielikuvan. Hysteeristä ja ahdasta birittipubin tunnelmaa on tuotu väärään ympäristöön.

Ei ihme, jos ovat asiat solmulla briteillä. Ympäristöpsykologian perusteetkin on jätetty lukematta imperiumin tärkeimmissä kammareissa. Valtio-opin professorimme Tuomo Martikainen olisi hyvinkin voinut konsultoida. Nyt lehdessä oli hänen kuolinilmoituksensa. Timo Soini oli yksi hänen oppilaistaan. Kirjoituksen toinen laatija oli Olli Rehn. Toinen pankinjohtaja on pyrkimässä niin ikään Mikkelistä ja Etelä-Savon koulukunnastamme vieläkin näkyvämpään pankinjohtajan postiin. Onnea matkaan.

Iltalehden otsikot kertovat murhista, tapoista, surmista ja raakuuksista, jossa uhreina on myös lapsia. On sentään viattomien lasten päivä lukea näistä julmuuksistamme. Toisin oli takavuosina. Silloin lööpit oli tehty viihdetaiteilijoittemme avioelämän ankeudesta ja kärjessä komeili Matti Nykänen. Mistä tämä valtava muutos mahtoi syntyä? Näihinkin uusiin uutisiinkin, jatkuviin julmuuksiimme, kun ihminen turtuu ja viestintätoimistot on palkattu kokonaan uusiin tehtäviin nekin. Moralisointi ei ole tämän ajan elämää sekään ja mediamme normisto on muuttunut ja rapautunut.

Miten tässä nyt näin pääsikään käymään ja Arktinen Babylon toteutui näin kirjaimellisesti? Kun tuota kirjaa kirjoitin, ja varoittelin muutenkin näistä ajoistamme, oletin lapsekkaasti niiden avaavan silmiämme etukäteen ja ohjaavan myös varautumista ajoissa, sekä estämään näiden otsikkojen syntymisen etukäteen. Onhan meillä vielä elossa varttuneita ja aikuisia ihmisiäkin katsomaan lastensa perään.

Eihän meillä tutkijan ja tiedemiehen koulutuksen saaneet, kokeneet ja maailmaa kiertäneet professorit, ihan pelkkää viihdemedian kaltaista jutustelua harrasta kirjoineen ja artikkeleineen. Tuomo Martikaisen kaltaiset ihmiset olivat, ja ovat edelleen, muutakin kuin kaiken maailman dosentteja.

Nyt vain sosiaalinen media ja omat sivustot, oma media, antaa mahdollisuuden kirjoittaa myös muille kuin omille oppilailleen. Siinä kilpailu kaiken maailman trollien kanssa on armotonta taistelua ihmisten sieluista ja yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi. Myönteisen ja positiivisen suomalaisen elämäntavan ylläpidosta, kun vastassa ovat globaalin maailman tapahtumat ja tiedottajat, slummikulttuureista ja sotien keskeltä tulevat julmat ilmiömme ja niistä tiedottajat, Suomeen saakka ehtineet.

  Tulee syyllinen olo, kun tulikin ennustettua näitä tapahtumia jo vuosikymmeniä takaperin kirjoitellen. Kuvittelin lapsekkaasti, että se voisi ikään kuin herätellä etukäteen varautumaan pahimpaan, elätellen naiivia uskoa sanan mahtiin suomalaisessa sosiaalisen median virvatulten valossa öitään valvoen.

 Koulutuksen olin saanut Iisalmessa, lapsena Juhani Ahoa ja Eino Säisää, Manna Canthia lukien, sekä olettaen, että kansaa voi nykyisinkin valistaa lastuillaan. Se oli virhetulkinta, ja nyt ei voi muuta kuin pahoitella epäonnistumistaan. Viihde- ja valemediat veivät tilan ihmisten arvokkaimmassa osassa, korvien välissä niitä täyttäen.

Tuomo Martikainen kun oli opastamassa aikanaan myös oppilaitaan tutustumaan populismiin ja sen syntyyn ja luonteeseen, demokratian tarjoamiin myös arveluttaviin keinoihimme, väärissä käsissä niitä viljellen. Timo Soini häntä on myös usein tästä kiitellyt. Ilman Martikaisen oppeja hän ei olisi menestynyt. Albert Einsteinin oppeja taas käytettiin ensin ydinpommin rakenteluun. Albert ei tätä mahdollisuutta edes voinut ymmärtää. Siitä häntä oli erikseen informoitava.

Ei paikallinen media poikkea sekään mitenkään kansallisesta tai globaalista. Siellä esitellään tänään tuliaseita, joita voi tehdä ihan itse. Eikä ne mitään uudenvuoden ilotulitteita ole. Niillä on tehty surmatöitä ja takavarikoitu poliisin toimesta. Tällaista tietoa me ja lapsemme luonnollisesti tarvitsemme. Viattomien lasten päivänä Forssan Lehteä avaten joulunpyhien jälkeen sen taas kotiinsa saaden. Jo sitä kaipasikin, lyhyitä ja nimettömiä purkauksia lehden luetuimmalta palstaltamme.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts