Vaalit Hämeessä – Osa VIII

 

Pitkän perjantain aattona vaaleihin on aikaa kaksi viikkoa ja ennakkoäänestyksen alkuun enää viikko. Vaalikansa alkaa herätä sekin talvihorroksesta ja huomaa tulevat vaalit katukuvaan ilmestyvistä esitteistä. Ulosmenotiet ovat täyttyneet tutuista tai tuntemattomista kasvoista. Minua kiinnostavat etenkin nämä uudet kasvot.

Valta vaihtuu Hämeessäkin

Esittelin jo ensimmäisessä osassa keitä ovat nämä vanhat konkarit, paikkaansa ja virkaansa eduskunnassamme puolustavat tutut poliittiset vaikuttajat. Osa on ollut mukana on vuosikymmeniä ja tulee vaalikiertueille uusille haastajille ikään kun kurjet tansseihin ja odottavat varpusten silloin katoavan.

Eivät katoa, väärä odotus, vaan pysyvät mukana loppuun saakka ainakin Perussuomalaisissa, jossa vanhimmankin kokemus on vain oppositiosta ja neljän vuoden mittainen valiokuntatyön opiskelut sekä täysitunnoissa piipahtamiset. Matkat maailmalle ovat melkoisen harvinaisia ja Pohjoismaiden Neuvosto ei ole sellainen maailmoja syleilevä vaikuttaja. Pätkäministerinä Stubbin hallituksessa istuen ei tuo sekään vielä valtioneuvoksen meriittiä. Hallituksen epävarmuus muuttui lopuksi farssiksi. Sillä ei voi kerätä pisteitä.

Oppositiojohtajan varmuus

Timo Soini johtaa puoluettaan edestä ja kentältä rinnallaan organisaatio, joka toimii nyt toisin kuin vuoden 2011 jytkyvaaleissa. Rahaa on enemmän ja se kohdennetaan järkevästi. Piirit toimivat jokainen oman maakuntansa antamalla traditiolla ja Hämeessä mukana on hurjan paljon kenttätyötä. Se alkoi jo syystalvella ja siinä ei pidetty taukoja. Takana on kymmenittäin yhteisiä toritapaamisia ja itse kuljin niissä kameran kanssa ja seuraten myös muiden puolueiden esiintymistä.

Vaalit Hämeessä on taltioitu tarkkaan, tuplatohtorin työnäytteenä. Ei ne kahdeksan professuuria tyhjästä ole tulleet, pätevyydet. On siinä vuosien saatossa jotain tehtykin ja muuallakin kuin Hämeessä, Suomessa aikaani viettäen.

Lahdessa, sen evakkotorilla, tapasin torimyyjiä, jotka tietävät kaiken kaupungistaan. Pieni muutto vanhalta paikalta Kauppakadun varteen ja komean kirjaston viereen teki paikasta monelle vieraan ja vanhat toriasiakkaat eivät sitä löytäneet. Puolueiden teltat kokosivat kyllä edelleen vanhat asiakkaansa mutta torimyyjille heistä ei ollut juurikaan iloa. Sellaisten äänestäjien hakeminen on harakoille mennyttä aikaa. Eivät he maan asioita korjaa saati kerro mitä poliitikon kuuluisi tietää.

Uudet nodaalit toripaikat

Maaseudulla elämä oli torikansalle tyypillistä, kaamoksen pakkasessa tai räntäsateessa hiljaista. Sen sijaan markettien edustalla tai sisällä esitteitä ja rekvisiittaa meni parhaimmillaan satamäärin lyhyessä ajassa. Alkoi syntyä uusia nodaaleja, alueiden toiminnallisia keskuksia, joita ydinosaajat ja markkinat ruokkivat. Tyypillinen solmukohta oli oman aikamme tori Tuuloksen kunnassa satojen yrittäjien yhteisenä kauppapaikkana.

Kun vanha tori hiljene ja uusi kauppakeskus ottaa paikkansa, käy kuten Forssassa. Hämeenlinnassa näin kävi jo aiemmin. Vanhaa traditiota seuraava puoluetyö tulee mukaan pienellä viiveellä. Niin tekee myös eduskunnan lakia säätävä elin ja sen edustajat. He ovat melkoisesti jäljessä reaaliaikaisesta taloudesta ja ajattomasta ja paikattomasta kulttuurista. Rakennemuutokset jäivät puolitiehen kahdeltakin hallitukseltamme ja EU alkoi sekin kompastella Venäjän ja Ukrainan kriisissä. EU:n oma armeija Naton ja kansanarmeijamme rinnalla panisi meidät todelle lujille veronmaksajina tässä uuudessa Bismarcin valtakunnassa. Siinä valtio on armeijoita varten eikä päinvastoin.

Vanhojen virsien veisaajat

Vaalityön teemat eivät voi vaihtua siinä hektisessä ilmapiirissä, jossa maa ja maailma nykyisin makaa. Se muistuttaa mitä tahansa huippuunsa vietävää kilpailua, jossa tavoite on asetettu syrjäyttää vanhat mestarit ja vaihtaa heidät uusiin. Siihen joutuu panostamaan koko aikansa ja myös varoja, mainostajien osaamista ja media-ajan viihdettä. Saat vastattavaksesi netissä tuhat ja yksi kysyjää ja kaikilla on samat vaikuttimet. Pyrkimys tuoda oma asiansa näkyville ja mahdollisten uusien vallankäyttäjien hoidettavaksi. Lobbaus on kuitenkin osattava sekin.

Osa asiansa hoitavista ay-väen virkailijoista tekee rutiinityötä, osa on selvästi amatöörejä. Sama pätee ehdokkaisiin. Pelikenttä on avoin ja strategisia valintoja seuraavat taktiset valinnat. Hän joka aikoo voittaa vaalit ajoittaa asiansa oikein ja hakee uskottavimmat tukijat.

Viime kädessä suoritus on kuitenkin mitä tahansa huippusuoritusta vaativaa ja silloin olet yksin ja umpihangessa. Jos sinulla on siitä jo vuosikymmeniset kokemukset, tiedät miten se hoidetaan. Aloitat siis siitä mihin muut lopettavat. Maali on uskallettava tehdä, on uskallettava viedä vaativa prosessi loppuun ja sen saat mitä pakenet. Kukaan ei huutele vaalien jälkeen, oliko tekemäsi maali Maradonan Jumalan käsi. Ajoitus ratkaisee ja oikeat valinnat. Vaalien jälkeen kun tarkastetaan saman tien valtakirjat ja uusi hallitus on kohta valmiina. Nyt ei eletä vuotta 2011 ja vaaleissakin käy neljännesmiljoona uutta äänestäjää.

Rakenteellisesti korruptoitu media

Puolen vuoden aikana ja ylikin kohtalokin puuttuu peliin ja joillekin se on johdatusta. Sattuma ei ole tiedettä. Jumalat eivät heitä noppaa. Jos media alkaa pelata siinä omaa peliään, se on varmasti korruptoitua. Yleisin korruptoija on levikkialueen talouselämä ja se on erityisen näkyvää Päijät-Hämeen maakunnassa verrattaessa sitä Kanta-Hämeen avoimempaan peliin. Lounais-Häme hakee paikkaansa monen entisen läänin ja maakunnan rajoilla ja sen tapa pelata on sille tyypillistä.

Noin kolmasosa äänestäjistä on liikkuvia ja hieman suurempi osa puolueensa jo äidin maidossa imeneitä, puolueuskollisia. Gallupit kertovat heidän ja samalla maalaisliiton menestyksestä, osin myös murenevan työväenluokan katoavasta traditiosta Hämeessä. Siinä roikkuminen on aitovarsien politiikkaa ja keppana katoaa kaupoista. Työväenliikkeen lauluja ei sentään enää tapaa mutta lakonuhka on luonnollisesti ilmassa. Niin nytkin. On viestitettävä omasta vallasta ja sen keskittymisestä avainaloille, pienille ryhmille uhaten maan hitaasti elpyvää taloutta.

Se ei ole enää ylimysvaltaa, ei kirkkovaltaa, patruunat ovat hekin haudattu ja mukana ovat kokonaan uudet vaikuttajat. Ahtaajien ja jäänmurtajien lakonuhat ovat nekin menneen maailman muistoja.

EU ja globaali talous on uuden ehdokkaan tunnettava, kielet osattava, geopolitiikka hallittava. Sisäpolitiikan kysymykset ovat samassa sisäkkäin rakennetussa systeemissä ja sen esittely veisi miehen iän uusille ja etenkin vanhoille ehdokkaillemme.

Kotikentän kalmistot

Vein Jokioisten Paanan uudelle koululle piruuttani kolme posteria kepulaisten ja demariehdokkaiden omien kuvien yläpuolelle. Tien toisella puolen tehtyjä, MTT:n labroissa 25 vuotta työskennellen. Se oli hyvä paikka kohdata maailman huippuja.
Vantaalle oli sinnekin lyhyt matka lentokentälle.

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen Pirkko vaimoineen ovat omia oppilaitani Oulun yliopistosta. Kumpikin vain eri tiedekunnista. Toinen ihmistieteistä suunnittelumaantieteilijänä, toinen luonnontieteilijänä, biologina. Turun yliopisto olisi tuonut syvyyttä lisää opintoihin heillekin.

Ihan vain kiusaten, ärsyttäen, tätä luonnonvaralaitoksen takapihalla puuhastelevaa joukkoa. Se meni perille vaikkei hämäläinen sitä ikinä näytäkään. Laitoksen psykososiaaliset ongelmat olivat täällä syntyneitä ja niitä ei edes hävetä. Niistä tehtiin jopa väitöskirja, MTT:n muuton ongelmista.

Kukaan ei siellä pahoittele äitini kuolemaa. Tulee mieleen Hesarin kirjoitus kirkkoherran vaimon tarinana surullisen perhesurman jäljiltä. Haukuttiin tapausta Jumalan kostoksi hänelle.

Luennot on pidetty noista töistä, postereissa esittelemistäni, jo 2000-luvun alussa ja jos ne jäivät silloin lukematta, kuulematta, nyt on sitten myöhäistä. Tieto ei kulje Jokioisissa sataa metriä.

Mistä teet valinnat jos et ole lukenut läksyjäsi? Globaalisti se leviää agropolis strategiana ja ekologisen klusterina hybridiyhteiskunnassa reaaliaikaisesti. Kepulainen kunnanjohtaja unohtaa esitellä minut panelistien joukossa. Ymmärrän häntä hyvin. Jos ei tajunta niin sitten piilotajunta tekee työtään.

Vaalien viimeinen kierros ei yllätä ketään. Paitsi vaalit galluppien tekijät. Heilläkin on jo valmis selitys, liikkuvat äänestäjät ja huonot tutkimusmenetelmät, korruptoidut.

Rakenteellinen korruptio purkautuu Suomessa vasta kun rakennemuutos on hoidettu ja siihen vaaditaan kokonaan uudet luudat hallitukseen. Liikkuvalle ja aktiiviselle, asiansa osaavalle äänestäjälle, käytettävissä on vain yksi vaihtoehto. Näin vaaleissa vaihtuu pari hämäläistä vaikuttajaa ja vallankäyttäjää, mutta se riittääkin. Jos valinnat on tehty oikein. Vastuu ja valta on nyt äänestäjällä, sinulla.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts