Vaalit lähestyvät – oletko valmis

Neljässä vuodessa Antin pekonista Antin pekoniveroihin. Kuka voi sanoa etteikö suomalainen poliitikko ole dynaaminen ja joustava arvoissaan, asenteissaan ja moraalissaan. Edes Oulun teknopoliksen kasvattama yrittäjä pääministerinämme ei ole yhtä joustava kuin Timo Soini kavereineen saunan lauteilla pohtien, miten seuraavissa vaaleissa kerätään mediakansan äänet.

Vai onnistuuko sittenkään, kun kansa alkaa juoksuttaa poliitikkonsa näännyksiin järjestäen vaaleja harva se vuosi sekä puolueita, joita kannattaa joka lähtöön ja osa netin kautta hoidettavia, siinä missä pankkimme ja vakuutusyhtiöt haravoimassa metsämme ja luontomme venäläisen pestyn rahan voimalla.

Terveisiä suomalaisesta todellisuudesta ja käyttäen lentäessä uusia konemallejamme, jotka tippuvat taivaalta ja hoitavat tätä kautta ilmastomuutoksen vaatimaa lentämisen vähentämistä. Syntyykö Brexit vai käykö sille kuten suomalaisten sotelle, ydinvoiman lisärakentamiselle? Tunneli Tallinnaan valmistuu vuonna 2200 tai sitten ei koskaan. Sinä et sitä kuitenkaan ole koskaan käyttämässä.

Varaudu siihen myös vaalien kohdalla lupauksia kuunnellessasi. Varmaa on vain, että eduskuntamme jää vaalitauolle ja kohta tulee lupauksia, joista voit valita. Kukaan ei ole meistä köyhä eikä kipeä huhtikuun toisella viikolla. Kaikki hoidetaan ja koulutetaan ilmaiseksi. Työpaikkasikin voit valita Suomessa asuen.

Kaikki mahdolliset ja mahdottomat epäkohdat tulevat nyt kuntoon, kun mukana on liki 20 puoluetta ja niistä puolet uusia ja tuliteriä. Ota tuliterä puolue käyttöösi. Tai siten sellainen vanha ja jo moneen kertaan ja monen ajama malli.

Sinä olet kuningas yhden hetken vaalikopissa. Sen jälkeen et taas neljään vuoteen. Vanhassa ja käytetyssä on ne jo tuntemasi viat ja uudessa kokonaan uudet ja tuntemattomat. Vanhassa vara parempi mutta moni rakastaa nykyisin vähän modernimpaa malliakin. Mainostoimistolla tavataan.

Vaalien merkittävin asia on niiden monen kerroksen sosiaaliset ja taloudelliset rakenteet. Kun loppukiri alkaa paljastuvat rakenteellisen korruption todelliset rakenteetkin niitä etsivälle. Ei muuten. Löydät sen mitä olet hakamassakin, kuten elämässä yleensäkin etsivä löytää.

Tällöin, kurkien tanssin alkaessa, varpuset katoavat ja kilpailu on vain muutamasta paikasta, joita hakevat etenkin aiemmin eduskunnasta pudonneet. Mediakratia ja sen osuus on mainostoimistojen rinnalla Yhdysvaltain mallia plagioiva ja siis kömpelö. Meillä ei ole omaa sosiaalista pääomaa ja kulttuuria, jossa olisi selkeät suomalaiset kulttuuriset rakenteemme. Siksi vaalit ovat raskas ja monelle vieras kokemus. Vaaleihin osllaistuva saa yllättäen osakseen epäsosiaalista ja syrjivää käyttäytymistä, vihapuhetta ja suomalaiselle vierasta kohteluamme.

Tutkimuslaitos Turussa kykenee ennustamaan käytännössä 90-95 % varmasti ja loput epävarmemmin. Niin myös nyt. Joukossa ei ole yhtään yllättäjää. Kun kyse on vaikkapa Hämeestä ja 14 paikasta, niistä oikeasti kilpailee vain muutama henkilö satojen sijasta.

Kyse on parista viimeisestä paikasta ja niidenkin valtaajat ovat jo nyt erittäin nimekkäitä sekä Kanta-Hämeessä että Päijät-Hämeessä. Usein myös valtakunnallisesti ainakin puolueensa sisällä. Tutkimuslaitos ei siten erehdy ennusteessaan koko maassakaan kuin muutaman henkilön kohdalla.

Näin on nyt ja näin on ollut aina ennenkin. Se ei poikkea mitenkään huippu-urheilusta ja sen kovuudesta huipulla. Antoisinta on tutustua pieniin äänestysalueisiin ja ihmisiin muutaman kuukauden aikana turuilla ja toreilla.

Juoppojen kanssa ei pidä jäädä kauhean kauan vanhenemaan ja todellisia ongelmia ehdokas tapaa vaivautumalla pieniin kouluihin ja tupailtoihin, ei puhu kaiken aikaan vaan myös osaa kuunnella. Ne ovat aina samoja kaikkialla, jos et osaa kuunnella niiden eroja. Kansan hiljaiset ovat vaikeasti heräteltäviä ja kuvaavat asiansa vain luottamuksellisesti.

Tätä luottamusta ei saa pettää. Nyt, tällä vaalikaudella, se petettiin monen kokemana ja vaaleista tulee vilkkaat sekä samalla likaiseksi kuvattavat. Itse kuvaisin pikemminkin perinteisiksi vaalejamme jo puoli vuosistaa niitä seuraten myös tutkijana politiikan tutkimuksen ja sosiologian laitoksella Turussa, mutta myös maantieteessä, poliittisessa maantieteessämme politiikkaa seuraten Oulussa. Yliopisto on hyvä paikka seurata miten maa makaa ja missä muutokset ovat suurimpia ja miksi.

Tutkijan on tunnettava toki tutkimuksensa kohteet, perusteet työlleen, millainen henki kussakin vaalipiirissä on vallalla ja voiko sitä ennustaakin. Hyvä kommunikaatio netin kautta auttaa nykyisin toisin kuin takavuosinamme.

Ihmisten arjen ja ajankäytön tunteminen sekä rehellisyys auttaa vaaleissa, siinä missä läsnäolo elämässä ylipäätään. Neuvon uusia ehdokkaita opiskelemaan, oppimaan ”tuotteistaan” ja kuuntelemaan mitä heiltä odotetaan, nauttimaan tästä oppivaiheesta, kasvutarinastanne.

Säästäkää voimia loppukiriinkin. Vaalit käynnistyvät vasta viimeisellä viikolla. Kun liikutte alueella, yhteisössä, jota ette lainkaan tunne, tai vain paikallista mediaa lukien, historiaa ja maantiedettä seuraamatta, älkää paljastako tietämättömyyttänne. Se kun vie äänet myös puolueeltanne. Ei vain teiltä ehdokkaana.

Teiltä kun odotetaan nykyisin myös laajaa yleissivistystäkin. Opiskelkaa ne kylät, joissa kierrätte huolella ja varokaa ylimielisyyttä nyt ainakin. Kysykää jos ja kun ette kuitenkaan tunne tai tiedä. Sitä ei pidetä sopimattomana. Älkää tuputtako neuvojanne, ellette tunne mistä on kyse. Harvalla on sellaista taustaa kuin vuosikymmenet parlamentaarikkona toimineilla omassa vaalipiirissään. Hän käy tervehtimässä siellä ystäviään, tukijoitaan.

Kaupunki ei ole epämääräinen sekään, vaan sillä on paikallinen historiansa ja siellä ikänsä asuneet suvutkin, yhteisöllisyyskin. Ottakaa niistä selvää. Valinta sadoista juuri ensimmäiseksi on äänestäjälle TÄRKEÄ asia, eikä tapahdu tikkaa heittämällä. Kun niin tapahtuu, silloin jokainen ihminen äänestäjänä alkaa olla naurun arvoinen. Koko demokraattinen järjestelmä on silloin rapautunut ja voimme syyttää siitä vain itseämme. Emme toki keskuudestamme valittuja poliitikkojamme, itse valitsemiamme.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts