Valtiopäivät avattiin juhlavin menoin

Presidentin puhe oli jaettu viiteen pääkohtaan. Avainsanoja olivat lainaukset Max Weberilta. Lankun poraajista puhuttiin, railojen kaventajia kaivataan, suhteellisuus ja sen taju, intohimo on saatava katsomukselliseen päätöksentekoon. Yhdessä toimitaan ja kollegiaalisesti, takana historia: Jerusalem, Ateena ja Rooma.

Toiseksi presidentti korosti turvallisuutta, terrorismin jatkumista, hyvää ja lujaa. Hyvän on oltava lujan. Vihan hedelmistä on päästävä. Tätä kautta presidentti siirtyi kolmenteen kohtaan ja riitaisaan geopolitiikkaan sekä Suomen EU isännyyteen. Mannerlaatat maailmalla liikkuvat mutta ihmissuhteet ovat edelleen yhteisiä, yhdistävä tekijämme. Sirpaloitumista on kyettävä torjumaan ja valittava itse ne pöydät jossa vaikutamme. Vaikka olemme eri mieltä, on ymmärrettävä vaikka ei aina hyväksyisikään.

Linja Jerusalem, Ateena ja Rooma tuo ihmisoikeuksiimme, yhteisiin arvoihin ja normeihin, lakeihimme, vahvan perustan. Eurooppalaiset arvomme ovat näin yhteiset. EU-vaaleissa on pyrittävä samaan kuin eduskuntavaaleissamme, parantamaan osallistumistamme, osallisuuttamme demokratiassa.

Neljäntenä ennen juhlallista julistusta valtiopäivien avauksena presidentti kohdisti puheensa uusille kansanedustajillemme. Heitähän on liki puolet ja naisia niin ikään enemmän kuin koskaan. Hän korosti kunnioitusta, puoluerajojen ylittämistä, sosiaalisen median mukanaan tuoman ilkeän kielen karsimista, pahantahtoisen puheen unohtamista nyt vaalien jälkeen. Kunnioitus, luottamus ja Antti Rinteen lopussa lainaama Pentti Saarikosken ”ollaan ihmisiksi” ja lämmitetään sauna, oli sitä samaa retoriikkaa, jossa aiemmin lainattiin ”tolkun ihmisenä” elämisen arkipäivää Iisalmessa siitä kirjoittaen. Sama käännettynä lapsille, joista heistäkin puhuttiin ja vanhuksistamme, kontikielellä, ”kolkun tontti, kominen intti”. Sen tulkinta löytyy kotisivultani takavuosilta, blogieni joukosta.

Vastauksessaan puhemies Antti Rinne korosti vakautta ja arvokkuutta, yhteistyötä ja ystävällisyyttä, politiikan kauneutta, politiikan kunnian palautusta, osaamista, johon ei ole oikotietä, koulutuksen ja varhaiskasvatuksen mutta myös ikääntymisen tuomia haasteita. Hän lainasi Martti Lutheria todeten kuinka pimeys ei poistu pimeydellä vaan valolla.

Yhteiset polut, vakaus, usko ja luottamus, säännöt ja globaalit uhat oivaltaen ilmastomuutoksesta yhteiseen Eurooppaan ovat pienen maan kyky tuottaa eniten maailmassa yhteistä hyvää ja vähiten kuormittaa sitä myös alan tutkimusten tuloksena. Eniten hyvää ja vähiten kuormittaen sekä yhdessä tekemällä, ketään unohtamatta, viisaalla tavalla aloitteellisesti sekä itse pöytänsä myös valiten.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts