Vuoden urheilijan mitalit jaettu.

  • Kaikki sujui nyt taiteen sääntöjen mukaan ja joukkuelajit olivat viimeinkin edustettuna kuten kuuluukin. Kaiken kokenut Juha Väätäinen voisi hiven konsultoida nuorempiaan, miten maailmaa halataan silloin, kun on aika esiintyä estradilla. Ei sinnekään mennä ilman kunnon harjoittelua ja omaa sanomaa.
  • Kun nyt on kameroitten eteen on päästy. Julma Juha keräsi siinä täydet pisteet. Se jää mieleen siinä missä juoksu stadikalla. Ettei vaan paremminkin. Kiitokset häneltä niin Jukka Uunilalle, ja samalla nuoremmat saivat ohjeet, mistä tässä oikein on kyse, kun huipulle halutaan ja myös PÄÄSTÄÄN.
  • Juhan puhe OLI VALMISTELTU PUHEENVUORO. Kymmenen pistettä Julmalle Juhalle, taas kerran. ODOTAN KUVATAIDENÄYTTLYÄSI JUHA. Tiedän että valmistelet senkin samalla tavalla kuin juoksusi stadikalla.
  • Urheilu on huipulla suurta VIIHDETTÄ ja 1970-luvulla DANNY ymmärsi sen yhtä syvältä kansaa koskettaen viihdetaiteilijana kuin muutama huippumme tuohon aikaan yleisurheilussa.
  • JULMA JUHA oli pelin avaaja ja Lasse Viren sitten rinnan Pekka Vasalan meitä ravistellut kokemus Anssi Kukkosen selostamana. Tätä kaivataan nyt lisää ja myös kuningas jalkapallossa. Jääkiekossa on kaikki jo voitettu ja kansallinen trauma ei enää nuoriamme vaivaa.
  • Meidät JUOSTIIN ja heitettiin, voimisteltiin ja hiihdettiin, hypättiin aikanaan maailman kartalle. Se pitää paikkansa rallikuskeja ja Keijo Rosbergin työn jatkajia vähääkään väheksymättä. Uskon tämän ymmärtävänäni Keijon koulukaverina kasvaneena.
  • Koulukaveri Keke Iisalmesta teki uskomattoman teon tuon ajan Suomessa. Kaikki on mahdollista ja vaan taivas rajana, kun nuori uskoo itseensä ja me tuemme heitä. Kilpailu on vain nyt 7000 miljoonan ihmisen maailmassa kovempaa kuin koskaan. Oli lajit mikä tahansa.
Matti Luostarinen

Oikein hyvää yötä ja muistakaa kirjat yölukemisenanne. Tänään posti kantoi Keski-Euroopasta viimeisimmän menneen vuoden kirjojen lukuun laskettavan, nyt puhtaan kuvakirjan, kymmenennen kansiin sidotun kirjani. ”Cluster-Art Photos 2019” sisälsi yhteensä yli 600 kuvaa vuodelta 2019. Kuvakirja on kirjoista puhuttelevin ja siihen joutuu panostamaan eniten. Sitä ei aina oikein ymmärretä verbaalisen kielen ja sanojen hallitsemassa maailmassa.

Olen sen koonnut säännöllisesti jo useamman vuoden, ja kertoohan se tuosta vuodesta, nyt historiaan jäävästä, katsojalleen melkoisesti vuosikirjojen lisänä, tesksteinä blogeja tai esseitä tuottaen. Kuluva vuosi tuo sitten uudet kirjat ja uudet kujeet. Jotain uutta on kuitenkin aina löydettävä myös vuosikirjoihin ja omaan kirjoittamiseenkin sosiaalisen mediamme sisällä ja omilla sivustoilla. Kuva on siinä kertojana maantieteilijälle, sosiologille, biologille jne. kartan tapaan enemmän kuin tuhat sanaa.

Kameran takana viihtyvä ihminen on hiven erilainen kuin sen eteen pyrkivät. Matkoillaan hän hakee ja löytää sellaista, jota muut eivät aina huomaa. Ovat eri matkan tehneetkin. Huiput löytyvätkin usein juuri sieltä, ei niinkään juosten ja palloillen kameroittemme edessä. Paitsiotilanteet tallennetaan nekin nykyisin kameroilla. Huiputtamisesta on tehty entistä vaikeampaa. Inhimillinen virhe on yhä harvinaisempi, jaettiin sitten mitä tahansa mitaleitamme. Venäjällä hallintoa rustataan sielläkin, pohtien jo vuosia aikaisemmin tulevaisuutta, oppineena takavuosien doping skandaaleistakin. Peli on kovaa mutta rehellistä, politiikassakin.

Urheilu on kuitenkin se, joka säväyttää meitä suomalaisia enemmän kuin kaikki muu vuoden aikana kokemamme. Meidät juostiin maailman kartalle ja olemme edelleen osa tätä alusmaan sosiaalista pääomaamme. Emme niinkään sen näkijän ja kokijan kuvaamaa maailmaa osana tiedettä, taidetta ja kirjallisuutta, narratiivista kerrontaa kuvineen ja teksteineen. Siinä me olemme edelleen kehitysmaan ja alusmaan asemassa poliitikkoinemme ja median sisällä räyhäten. Tässä presidenttimme osuu oikeaan, vaikka ei kuvaakaan, mistä se voisi johtua. Tämä kun on monin verroin vaikeampi laji kuin kaikki muut lajit yhteensä.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts