Forssan talouden visiota vauhditettava

Soten ja maakuntahallinnon viimeisimmät vaiheet ovat muuttaneet radikaalilla tavalla Forssan talousalueen visiointia juuri nyt, jolloin Kanta-Hämeen maakunnan on kyettävä profiloitumaan kansallisessa kilpailussa ja myös globaalisti. Takavuosina onnistuimme vastaavassa tilanteessa hankkimaan itsellemme osaamiskeskus statuksen kiitos MTT:n korkean osaamisen. Taakse jäi jopa Helsingin yliopisto.
Forssan talousalueen on nyt syytä panostaa vahvasti yhteistyöhön maakunnan kanssa ja hakea luonnonvaraosaamiselleen ja kiertotaloudelle MTT:n Metlan ja Rktl:n yhteisen Luken kautta yliopistotason profiilia maakunnalle. Se on kaikkien etu. Etenkin Luken ja sen yhteistyön yliopistojen rinnalla ammattikorkeakoulujen kanssa sekä alan yrittäjyyden edistäjänä että oman osaamisensa levittäjänä. Maakunnalle tämän statuksen hankinta tulee olla luonnollisesti kärjessä. Se on etenkin globaalissa yhteistyössä merkittävä lisä alan taloudelle myös kansallisesti. Nyt kasvu on hyvässä käynnissä ja edellyttää Forssan talousalueella ja Kanta-Hämeessä yliopisto statusta kansainvälisen kilpailun veturina.
Kyse on lähinnä Harvardin ja MIT yliopistojen tapaisesta työskentelystä, jossa koulutus on pääosin jatko-opiskelua. Peruskoulutus tapahtuu muualla. Nobeleita nämä yliopistot ovat keränneet vajaan sata kappaletta. Tämä vuosi ei tehnyt poikkeusta. Oma nobelistimme Holmström on hänkin kyseisten yliopistojen tuotetta. Toki taustalla on suomalainen peruskoulutus ja kasvatus.
Huippuosaaminen kun edellyttää myös perustason koulutusta ja kasvatusta, joka on kansainvälistä kärkeä hakevaa. Ymmärrämme sen etenkin huippu-urheilun kohdalla. Tiede ja innovaatiot ei tee tässä poikkeusta. Lounais-Hämeessä talousalue on luonnonvaraosaamisen kansallisen ja kansainvälisen ydinosaajan kampusaluetta ja se on toki ymmärrettävä kuntapäättäjienkin.
MTT:n suurmuutto Jokiosiin oli aikanaan tähän vaiheeseen kasvua ja sopeutumista. Nyt on sitten uuden askelman paikka maakuntauudistuksen ja entistä vahvemman Luken synnyttyä ja luonnonvaraosaamisen kasvaessa myös Forssan talousalueen kärjeksi talouden ja koulutuksen, yrittäjyyden peruskivijalkana. Säästöjen rinnalla kun on juuri nyt osattava myös sijoittaa tulevaisuuteen ja luotava perusta lastemme kasvulle yliopiston kampusalueella. Maakuntahallinto ja kuntien uudet tehtävät antavat tähän nyt sopivan sysäyksen, jolla poismuutto voidaan kääntää tulomuutoksi. Kyseessä on pitkä tie jonka valinta on oltava myös uskottava maailmalla.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts