Mikael Agricolan päivänä

Mikael Agricolan päivä on samalla suomen kielen päivä. Se muistuttaa meitä erikoisesta tavastamme viestittää itsestämme kielellä, joka poikkeaa naapureistamme niin monella tavalla sekä rakenteeltaan että täysin suvuttomana myös onomatopoeettisine sanoineen. Ne kun matkivat luontoa ja ovat sieltä syntyneet, vievät meidät väkistenkin lähelle sellaista, jota muut kielet vain hokevat ja hakevat arvojen, normien ja lakinsa kautta asiaa lähestyen ja moraaliopeillaan muitakin neuvoen, viisaampiaan. Me olemme neutraali kansa myös puhuttaessa feminiinistä ja neutrista, maskuliinista, miehestä ja naisesta. Ei meitä kukaan siinä ymmärrä, emmekä me muita rasistisen kielensä käyttäjiä, hamasta lapsesta alkaen sellaiseksi opettaen ja tunnesanansa silloin oppien.

Poliitikolle kieli on eri asia kuin tieteen tekijälle. Hän pyrkii vakuuttamaan sillä muita ja opiskelee puhumaan ja kirjoittamaan kierolla tavalla. Tiedemies taas törmää totuuteen, joka on aina vaihtuva, eikä terveenä pyri sillä muita vakuuttamaan. Narsismiltaa häiriintyneet ovat sitten aina oma lukunsa. Sekä luonnotieteissä että ihmistieteissä väitelleenä tohtorina, ei valetohtorina, näitä omituisuuksia, väärinkäsityksiä, joutuu koko ajan oikomaan ja nyt vaaleissa mukana ollen tarjoamaan omaa vaihtoehtoaan ymmärtää, mistä tässä voisi olla kysymys, kun maailma muuttuu ja sen paradigmaiset totuudet myös omassa, kielemme kautta hankitussa kulttuurissamme. Perussuomalainen puolue on siinä luonnollisesti ainut uskottava kansanliike.

Myrsky kohteli edustajiamme tai kansanedustajaksi hakevia tasapuolisesti. Niin olivat hajonneet inisinöörien kuin kirvesmiestenkin työt rinnan vähäisempien rimpulaesitysten kanssa punavihreiden ja ties minkä väristen naisten virityksinä. Nyt ei ole tarvis enää huudella kuinka jollakin on oma työllä ja tuskalla pystetty hengen tuote väärällä paikkalla pimentämässä aurinkoa ja kiusaa kilpailijan hermoa. Tulee paha olo mielensä pahoittajalle, kiusantekijälle psykopaatille.

Ei auttanut nyt oliko kokoomuslainen oman kylän ministeri tai kepulainen talonpoika pellollaan, hajonnut oli tasapuolisesti kunnanjohtajankin suuruudenhullu kyhäelmä.

Myrsky on kaikille tasapuolinen, ja pitäisihän se nyt tajuta aikuisten miesten, miten kymmenen neliön purje kuljettaa tonnien painoista laivaa saati muutaman kilon pyörillä varustettua vempainta.

Ei säästänyt myrsky purjeita puun oksilla roikottaen vaaran laella ja kauas maisemaan ja kolmen tien risteykseen oli heittänyt monen isänmaamme toivon komeimmat kuvat ja suurella sydämellä tehdyt pyydykset. Milläs nyt mainostat osaamistasi, Jumalan lahjaa kansakunnalle, kysyy valomainosten epätoivoinen myyjä.

Mitäs menit ilkeilemään numerolle, joka on kaikkien kulttuurien js uskontojen pyhin numero 40. Järki käteen jatkossa. Huonon pään takia koko ruumis kärsii ja saamme lukea Financial Timesista miten se vie miehestä mehut, parhaimmankin johdattaa traumaattisiin kokemuksiin kansasta nyt puhumattakaan. Tänään kannattaa tankata taas kerran Mikael Agricolan käännöksiä, jos nyt ovat sattuneet arvot, normit ja moraali, hyvät tavat unohtumaan.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts