Pääsiäisestä irti pääsyt toimittaja

Toimittajalle pääsiäinen lomineen on tuskaisaa aikaa. Kun se on ohi alkaa synkkämielinen tulitus, josta ei tule loppua ennen lehden viimeistä kappaletta ja painokoneen vaatimaa loppulausetta lehteen. Kristillisen juhlan aiheuttama paha olo on purettu ja siiretty lukijalle.

Pääsiäisen jälkeinen Hesari on kuin kauhuleffan seuraamista ilman varoitusta aamulehti avaten. Pääkirjoituksessa YK haukutaan pahantahtoisten nerojen ilkeyksissään laatimaksi byrokratiaksi, jonka sotilaat raiskaavat maailmalla. Jos organisaatio ei paljasta rötöksiään vaan peittelee niitä, kuten katolinen kirkko omiaan, silloin sen kohtalo on Danten helvetissä.

Heti perään pääkolumnisti, eleäköitynyt demari Raimo Sailas, julmistelee Timo Soinille ja koko Euroopan vallanneelle äärioikeiston hirmutöille. Pahin tilanne on idässä Unkarissa, Slovakiassa, Tsekissä ja tietysti Puolassa mutta toki myös Ranskassa, Hollannissa, Saksassa ja tietysti koko Pohjolassa. EU on avuton ja demokratia rapautunut. Jos sitä nyt on koskaan ollutkaan.

Pakistan on terrorisimin hautomo. Ydinvoimaterrori uhkaa kaikkialla ja Suomessa poltetaan kirkko. Maahanmuutajat uupuvat koulussa ja koko Euroopan arvot ovat nyt tulilinjalla. Todellisuus on muuttunut Hesaria lukien painajaiseksi joka suunnalla. Vuoropuhelu on umpikujassa. Syntipukkeja haetaan. Rene Girard oli oikeassa. Pakanuus on palannut maanosaan perkeleen muodossa.

Rokotteet aiheuttavat autisimia ja Robert de Niro on tulilinjalla lapsensa kanssa ja peräytyy paineiden alla. Kirjailija Jim Harrison ymmärsi kuolla oikeaan aikaan pois kirjoittelemasta kauheuksia jenkkien maaseudusta. Niillä kun ei myydä mytologiana sitä paljon synkemmän todellisuuden iskiessä kasvoillemme medioistamme. Sen rinnalla Harrisonin kirjat ovat kuin enkelikuoron laulua. Sellainen masentaa fiktiivisen kirjailijan hengenlennon.

Euroopan unelma törmäsi rajusti todellisuuteen ja nyt maanosan yllä leijuu vain synkkiä pilviä.

Enemmän EU:ta vähemmän kansallista identiteettiä. Eurooppaa yhdistää nyt Britannian mahdollinen eroaminen koko revohkasta, miljoona siirtolaista ja pakolaista samana vuonna, jäsenvaltioiden talousvaikeudet, maksukyvytön Kreikka, ääriajattelu ja äärioikeisto, islamistinen terrori ja loputon lista, jossa YK on vain kalpea aavistus siitä byrokratiasta, johon Brysselissä törmäät.

Syvään julmuuteen taipuvainen nerokaan ei olisi sitä voinut pahemmaksi laatia ja löytää sen käyttämiä byrokratian tuhansia koukkuja. Eurooppa käy loputonta puolustustaistelua rintamalla, jossa kukaan ei ole siitä kiinnostunut siinä missä jäsenmaiden omasta itsenäisyydestä ja nationalismista. Eurooppa on alueiden Eurooppa ja täynnä pienkulttuurejamme. Ei sen diversiteettiä EU voi nujertaa. Aina jostakin nousee uusi vapauden kukka.

EU ja sen byrokratia ei ole ehtinyt valmistautua tässä sekasorrossa lainkaan uusiin kriiseihin ja niiden hoitoon ennakolta. Yksitellen käsitellyt kriisit eivät tavoita kokonaisuutta, joka on hajallaan ja pirstaleisena. Eurooppa on kylpenyt epärealistisessa politiikassa siinä missä YK omassaan. Eurooppalaista yhteistä elämäntapaa ei ole olemassakaan. Ei illuusio voi korvata todellista pragmatismia, arjen elämää.

Lopuksi lehti löytää vielä Nokian renkaat ja sen eläköityneen vuorineuvoksen Kim Granin. Hän otti käyttöön riskialttiin liiketoiminnan ja upea ura päättyi kurjaan loppuun. Testihujaus pilasi hyvän miehen maineen.

Sankaruuden ja täydellisen petturuuden välinen taiteilu on kuin kävelyä vaijerilla. Jossakin vaiheessa tulet taatusti alas. Joku sinut sieltä tuuppaa, kaverit pettävät.

Yhdysvalloissa syntyneellä ja Rion olympialaisiin valmistautuvalla uimari Tanja Kylliäisellä on ikävä Suomea, piirakoita ja saunaa. Kaukaa katsottuna Suomi näyttäytyy vielä houkuttelevalta paikalta ellet nyt satu avaamaan Hesaria.

Mahtoiko tämä avata yhtään sitä pahaa oloa ja mediayhteiskunnan syvää kriisiä, panettelua ja kriminaalia elämää, ruokotonta kirjoittelua huudellen sosiaalisessa mediassa hävyttömyyksiä. Lue Hesari ja ala pohtia, mistä löytyy syy ja seuraus tälle mediayhteiskunnan kriisille. Ei kirkon polttaja edes ymmärrä miksi hän menetteli niin omituisesti. Hesaria samalla lukien ja Ylen ohjelmia katsellen, sotapelejä pelaten aikansa kuluksi työttömänä ja syvästi turhautuen, kiusattuna.

 

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts