Rene Girardin opit

Ranskalais-yhdysvaltalainen kulttuuritutkija ja Ranskan akatemian jäsen Rene Noel Theophile Girard kuoli 4. marraskuuta Stanfordissa, Yhdysvalloissa 91-vuotiaana viime vuonna 2015. Girard oli syntynyt 25. joulukuuta 1923 Avignonissa Ranskassa. Olin tavannut hänet nuorena tohtorina ja kuunnellut esitelmää jäljittelytaipumuksestamme, mimesiksestä.

Mimeettisen teorian luojaa kollegat Ranskan akatemiassa kutsuivat ihmistieteiden uudeksi Darwiniksi. Itse hän esitteli kongressissa itsensä antropologiksi. Yhteisessä keskustelussamme hän vaikutti minusta lähinnä minua 30 vuotta vanhemmalta mieheltä. Olin lukenut hänen töistään väkivaltaa ja pyhää käsittelevän julkaisun sekä romantiikan valhetta ja romaanin totuutta hakevan teoksen. Kirja käsittelee jäljittelynhalusta syntyvän viha-rakkausuhteen problematiikkaa. Hän käytti kirjansa analyysissä opettamaansa ranskalaista kirjallisuutta mutta myös mm. Cervantesia ja Dostojevskia.

Girard liittyy tähän päivää, toiseen pääsiäispäivään, erityisen merkittävällä tavalla. Hän kun havaitsi kuinka kahden henkilön tai kollektiivin ihmisryhmän kilpailu samasta asiasta synnyttää helposti riidan, jossa kilpailijat saattavat lopulta tuhota toisensa. Tällöin kilpailun kohde ei ole enää tärkeä vaan arvovalta. Oman aikamme terrorismi liittyy tähän ilmiöön. Samoin uskonsodiksi kutsutut riidat, joiden luonne muuttuu verilöylyiksi.

Mimeetisessä teoriassa juuri jäljittely vie väkivaltaan ja väkivalta uskontoon. Girardin mukaan ikivanhat arkaaiset uskonnot uhrasivat tarkoituksena puolustaa omaa yhteisöllisyyttään, kollektiivia. Näin konfliktit yhteisön sisällä siirretiin kanavoimalla väkivalta yhteisön ulkopuolelle, syntipukkiin.

Tässä kristinoppi muutti arkaaisen ja pakanallisen uhraamisen ja väkivallan Jeesuksen, Jumalan pojan, väkivaltaisen ristiinnaulitsemisen kautta päälaelleen. Näkökulma muuttui uhraajien motiiveista uhrin näkökulman oivaltavaksi ja samalla mukaan tuli motiivi, jossa ”syntipukki” ei ollut enää suomalaisillekin kiusaamiskulttuuristamme tuttu tapa hakea kriisiyhteisön viattomia uhreja, syntipukkeja.

Psykososiaalisesti pahoinvoivat yhteisöt hakevat siinä niin kouluissa kuin työpaikoilla uhreja pitääkseen kollektiivin koossa pakanauskontojen tapaan elämöiden. Joskus nämä jopa palkitaan tästä rituaalista, vaikka se saisi fataaleja muotoja ja rikollista toimintaa suvaitaan. Suomalainen kristillisyys ja pakanuus ovat lähellä toisiaan vielä tänä päivänä ja maallistuminen on syventänyt tätä vihapuheiden ja trollien maailmaa rinnan tolkuttoman individualismin palvonnan kanssa. Sitä on syventänyt vuosikymmenen kestänyt talouslama ja kansan jakautuminen kahtia, työttömyys ja turvattomuus, frustraatiot. Ilmiö muistuttaa Euroopan 30-luvun tapahtumia.

Pahimmillaan kristinoppi taantuu normeineen ja moraaliltaan unohdettuna ottaen perinteisen pakanauskontojen arkaaisen aseman ja se keskittyy, jälleen kerran, yhteisörauhan pönkittäjäksi ulkopuolisten uhrien kustannuksella. Tämän torjunnassa nykyinen katolinen kirkko alkaa olla jopa edistyksellisempi kuin rapautuva protestanttinen maalistunut kirkkomme.

Kun väkivallan mekanismi pettää, se mikä on ollut salattua maailman luomisesta saakka, Rene Girardia lainaten, johtaa joko väkivallattomaan maailmaan tai hukumme vereen. Kristittyjen toivo on asetettu pääsiäiseen ja etenkin tähän päivään ja sen normistoon ja moraaliin, uhrin näkökulmaan. Kun se rapautuu tai sitä käytetään väärin, kollektiivinen kykymme selviytyä katoaa. Kyse kun on evolutionarismista jonka taustalla on Hegelin dialektiikka ja myös se tukee Rene Girardin havaintoja osana geneettistä perimäämme.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts