Painetun sanan ja kuvan vallankumouksellinen vuosi 2023

Mediayhteiskunnan murros jatkuu myös vuonna 2024

10.12. 2023 toinen adventtisunnuntai

Hallitse asiasi – sanat seuraavat – ”Rem tene, verba sequentur”

Vuosi 1923 on ollut poikkeuksellisen vauhdikas ja tapahtumarikas myös kirjailijoillemme. Niinpä samalla kun viimeistelen viimeisintä vuodelle 2023 kirjattavaa kirjaani, kuudes tai seitsemän järjestyksessään sekä riippuen kustantajan kiireistä ruuhkautuvan joulun aikoihin. Valtaosa myynnistä tapahtuu juurin nyt, joulunpyhiä odotellen. Tulevalta vuodelta voisi jo odotella suurten riitojen sovittamista. – ”Tantas componere lites.” Äänetön yksimielisyys olisi sekin merkki paremmasta. – ”Tacitus consensus.”

Niinpä lähdin nyt mukaan tähän kapualliseen kirjanmyyntiin minäkin taatusti ensimmäistä kertaa kirjailijaurallani. Minä kun esittelen kirjani myös ilmaiseksi kenen tahansa luettavaksi kotisivultani ja tämän ohella satoina tai peräti tuhansina artikkeleina tai esseinä useammankin alustan kautta helpottaen näin tekstin luettavuutta ja ajankohtaisuutta. En oikein sovi kaupalliseen osaan kirjoittajiamme, en saa tästä leipääni, päinvastoin maksan siitä, että joku tekstejäni lukee. Usein vielä kulttuurissa, joka ei ole likimainkaan suomalainen, ja jossa teksteistäni voisi olla enemmän käyttöäkin, kuin tuoden kirjoja joulumarkkinoille kilpailemaan viihdekirjallisuuden kanssa rinnakkain. Olen kehno viihdyttäjä. Heitä on riittävästi ilman minuakin. Moni on havainnut Petroniuksen viisauden toimivan: ”Vaikene kieli, niin saat leipää.” – ”Tace lingua, dabo panem!”

Kirjan kohtalo on hakemassa paikkaansa ja myös omalla kohdallani mennyt vuosi oli poikkeuksellinen ottaessani käyttöön robotiikan ja algoritmit sekä kuvituksen, joka avaa kiinnostavalla tavalla vaikeaakin tekstiä siitä aiheensa saaden ja vieläpä maailman nimekkäimpien kuvataiteilijoiden töinä. Se ei ole viihdettä, vaan pikemmin kuvaa oman aikamme ihmeitä. Me pidämme mitä tahansa toteutuvaa ihmettä itsestään selvänä, ja enintään kritisoimme sen laatua tai tarpeellisuutta. Elämme kuitenkin kovia aikoja, ystävä hyvä. – ”Tempora aspera vivimus, amice bone.” Ajat muuttuvat ja me muutumme niiden mukana. – ”Tempora mutantur, nos et mutamur in illis.”

Olen kirjoittanut eläkevuosinani, noin vuosikymmenen aikana, poikkitieteisen tutkijan ja myös aikanaan kouluttajan ammatin hankkineena runsaan 30 kirjaa. Kirjat avautuvat kenen tahansa käyttöön kotisivultani www.clusterart.org, ja osa lukijoistani on seurannut niiden syntyä päivittäin artikkeleitani ja esseitä seuraten. Olen saanut siitä palautetta, josta lämmin kiitos heille.  Samalla kiitän omia lapsiani, Outia ja Veli-Mattia jo vuosikymmeniksi venähtäneestä yhteisestä työstämme näiden kirjojen synnytystuskissamme. Sekin on kehittynyt ja mukautuen uuteen teknologiaan ja algoritmien kautta tapahtuvaan kirjojen viimeistelyyn. Se on jatkuvaa uuden opiskelua taiteena, ei vain monitieteistä tai tieteiden välistä, vaan saman henkilön väitellessä tohtoriksi useammassa tiedekunnassa näin poikkitieteisesti asiansa hallitenkin. Itsensä kanssa ei voi riidellä, saati käynnistää tieteitten välistä sotaa (Big Science War).  Kadehdin isääni ja maata viljeleviä, luontoa rakastavia. – ”Tempus in agrorum cultu consumere dulce est. (Ovidus). On suloista viettää aikansa peltoja viljelemällä.

Ilmiö ei ole uusi ja siinä oma sukuni oli, maakuntalehtenä ensimmäisenä Suomessa digiaikaan siirtäneenä, omaakin työtäni helpottamassa rinnan Oulussa ilmestyvän Kaleva lehden kanssa, jonka tiloissa Oulun yliopiston maantieteen laitos sijaitsi, ja minulla oli onni tavata sekä toimittajia että kirjapainon henkilökuntaa päivittäin. Ilman näitä taustoja kirjoja ja artikkeleita ei varmaankaan syntyisi nyt sillä vauhdilla kuin mitä nyt näyttäisi Saksan kautta hoitaen julkaistavan. Tästä yhteistyöstä olen kirjoittanut jo aiemmin useaan otteeseen ympäristöä säästävänä ja poikkeuksellisen haasteellisena kirjapainotyönä ja sen kehittämisenä. Ilman tätä yhteistyötä ei olisi syntynyt yhtään kirjaa. Työn kun on oltava nykyisin onnistukseen reaaliaikaista. Innovatiivisuus ja luovuus ovat siinä aina tärkeimmät meitä yli kulttuurirajojen yhdistävät tekijät. Menestys edellyttää suunnitelmissa lujasti pysymistä. – ”Tenax propositi.” (Horatius). Se yhdistää suomalaisen ja saksalaisen työskentelytavan.

Ohessa Adlibrikselta poimittuna kuusi viimeisintä työtäni, joiden laajuus (liki tuhat sivuisia kirjoja) kertoo myös painotyön vaativuudesta, etenkin samaan aikaan huolehtien reaaliaikaisesti värilliset sivut ja robotiikalla ne tuottaen palvelemaan tekstien luettavuutta, ja tarvittaessa niitä kääntäenkin sadoille kielillemme. Tässäkin teknologinen loikka, luova innovatiivisuus, on ollut omana aikanani paljon suurempi, kuin koko painotekniikan kohdalla edellisten vuosisatojen tai tuhansia aikana yhteensä. Me pelkäämme yhden kirjan lukijaa. – ”Timeo hominem unius libri.”

Kaikkeen tähän sopeutuminen on ymmärrettävän vaativaa, ja paljon lisäkoulutusta edellytetään myös vaikkapa koulujemme kasvatustyöstä vastaavilta opettajiltamme ja lasten vanhemmilta. Tämä valtava muutosten ja innovaatioiden aalto ei näytä olevan päättymässä, vaan pikemminkin vasta käynnistymässä globaalina ilmiönämme. Uskon että Suomi ja suomalaiset kykenevät pysymään tässä vauhdissa mukana myös tulevina vuosinamme. Helppoa se ei tule olemaan, ja vaatii meiltä myös epäitsekästä työtä ja taloudellisia uhrauksia luovuuteen ja innovoivaan yhteiskuntapolitiikkaan.  Pelko antoi meille siivet – ”Timor addidit alas. (Vergilius).

Menneen vuoden 2023 satoa kirjailijana Suomessa toimien ja Saksassa kirjansa julkaisten. ”Renovate animos!” – ”Uudistakaa mielet!”

ADLIBRIS:

Sosiaalisen median talous ja strategia – Algoritmit ja robotiikka – (sidottu, suomi) 2023

Kirjailija: Matti Luostarinen

Määrä

71,70€

Lisää toivelistalle

Tilaustuote: Emme voi taata, että toimitus ehtii jouluksi. Voidaan toimittaa 7–18 arkipäivässä

Kirja sosiaalisen median taloudesta ja strategiasta, algoritmeista ja robotiikasta on jo sinänsä välttämätön kirjoitettava ja luettava elämys poikkitieteisenä, helppolukuisena useamman tiedekunnan tohtorin Matti Luostarisen tekstinä. Sen tehtävänä on avata meille, mitä tekoäly, robotiikka ja algoritmit tarkoittavat, ei vain teoriassa, vaan kirjan toteutuksesta vastaavina neroinamme, myös kuvataiteilijoinamme. Kymmenet kuvittajanerot heräävät henkiin Michelangelon ja Vincent van Goghin tapaan vastaten kuvituksesta apunaan ikivanhat tekstin sisään siirretyt globaalit viisaudet alkukielellään latinaksi.

Kirjailija: Matti Luostarinen

Alaotsikko: Social media economy and strategy – algorithms and robotics

ISBN: 9789528049708

Kieli: Suomi

Paino: 1495 grammaa

Julkaistu: 2023-11-16

Kustantaja: Books on Demand

Sivumäärä: 776

Lomakkeen yläreuna

Botrus art – Arte clusters – sidottu, suomi, 2023

Kirjailija: Matti Luostarinen

Määrä

74,60€

Lisää toivelistalle

Tilaustuote: Emme voi taata, että toimitus ehtii jouluksi. Voidaan toimittaa 7–18 arkipäivässä.

Vuosi 2023 ja sen kevät ja kesä olivat kuin tarkoitettuja muinaisen Suomen muistolle, missä robotiikka ja tekoäly sekä algoritmit kytkeytyivät entistä saumattomammin jatkuvasti uudistuvaan kansalliseen pääomaamme. Tutustuminen maailmankuvat muuttavaan robotiikkaan ja algoritmeihin tapahtui omaa päivyriämme ja sen etenemistä seuraten – keväästä kohti syksyä. Robotiikka hoiti kuvituksen käyttäen globaalia kieltä, latinaa, ja sen ikivihreitä viisauksiamme. Olimme siirtyneet uuteen vaiheeseen – poikki- ja monitaiteiseen aikaan.

Kulje siis kanssani – kulje itsesi kanssa – Vade necum – vade tecum.

Runsaasti kuvitettu: Nimekkäiden taiteilijoiden kädenjälki mukautettuna käytettyyn tekstiin (Robotiikka ja algoritmit)

Sivumäärä: 773

Dum spiro, spero – sidottu, suomi, 2023 (runsaasti kuvitettu)

Kirjailija: Matti Luostarinen

Määrä

75,70€

Lisää toivelistalle

Tilaustuote: Emme voi taata, että toimitus ehtii jouluksi Voidaan toimittaa 7–18 arkipäivässä.

Vaivaa vaatii voitto, ja me laulamme kuuroille korville – väsyneet hakevat riitaa. Kukaan ei kuitenkaan velvoita meitä mahdottomaan. Arpa kun on jo heitetty. Alea iacta est. En minä tietäni valinnut, tie valitsi minut.

Kaikki tämä oli lausuttu jo kauan sitten latinaksi. Nyt oli tullut aika kertoa se myös oman uuden kielemme ja robotiikan, tekoälyn välinein – sanoin ja kuvin se avaten. Käynnistäen uusi aikamme, kirjoittaen samalla ikään kuin vaaran vuosistamme, sodasta kaikkia vastaan. Kertoa, kuinka tietä kulkeva tien on vanki, avoin on vain umpihanki.

Tämän ajan käynnistyessä: Difficile est satiram non scribere. On vaikea kirjoittaa kirjoittamatta satiiria. Olen kuitenkin puhunut ja huojentanut mieleni: Dixi et animam levavi.

Kirjailija: Matti Luostarinen

Alaotsikko: De visu – de auditu – de olfactu näkemänsä – kuulemansa – haistamansa

ISBN: 9789528006305

Kieli: Suomi

Paino: 1515 grammaa

Julkaistu: 2023-07-17

Kustantaja: Books on Demand

Sivumäärä: 787

Kirja kuuluu aihealueisiin:Yhteiskunta ja kulttuuri: yleinen (Yhteiskunta ja yhteiskuntatieteet)

Dum spiro, spero – sidottu, suomi, 2023 (kuvittamaton laitos)

Kirjailija: Matti Luostarinen

Määrä

56,60€

Lisää toivelistalle

Tilaustuote: Emme voi taata, että toimitus ehtii jouluksi. Voidaan toimittaa 7–18 arkipäivässä.

Vaivaa vaatii voitto, ja me laulamme kuuroille korville – väsyneet hakevat riitaa. Kukaan ei kuitenkaan velvoita meitä mahdottomaan. Arpa kun on jo heitetty. Alea iacta est. En minä tietäni valinnut, tie valitsi minut.

Kaikki tämä oli lausuttu jo kauan sitten latinaksi. Nyt oli tullut aika kertoa se myös oman uuden kielemme ja robotiikan, tekoälyn välinein – sanoin ja kuvin se avaten. Käynnistäen uusi aikamme, kirjoittaen samalla ikään kuin vaaran vuosistamme, sodasta kaikkia vastaan. Kertoa, kuinka tietä kulkeva tien on vanki, avoin on vain umpihanki.

Tämän ajan käynnistyessä: Difficile est satiram non scribere. On vaikea kirjoittaa kirjoittamatta satiiria. Olen kuitenkin puhunut ja huojentanut mieleni: Dixi et animam levavi.

Kirjailija: Matti Luostarinen

Alaotsikko: De visu – de auditu – de olfactu : näkemänsä – kuulemansa – haistamansa

ISBN: 9789528001881

Kieli: Suomi

Paino: 1207 grammaa

Julkaistu: 2023-06-12

Kustantaja: Books on Demand

Sivumäärä: 593

Kirja kuuluu aihealueisiin:

Arctic Babylon III – sidottu, suomi, 2023

Kirjailija: Matti Luostarinen

Määrä

59,60€

Lisää toivelistalle

Tilaustuote: Emme voi taata, että toimitus ehtii jouluksi Voidaan toimittaa 7–18 arkipäivässä

Matti Ilmari on maantieteen ja sosiologian professori ja dosentti, mutta myös kirjailija, kuvataiteilija, tieteen popularisoija, luonnonvaratalouden ja maaseudun tutkija, innovaattori ja innovaatio- ja mediatutkija, innovaatiopolitiikan kehittäjä. Luostarinen työskentelee vapaana toimittajana, tutkijana sekä bloggaajana, yhteiskunnallisena keskustelijana sekä kriitikkona. Monialaisuuden rinnalla Luostarista luonnehtii poikkitieteisyys.

Prof. PhD,ScD, D,Art Matti Luostarinen is Doctor of Philosophy (University of Oulu) and Doctor of Political and Social Sciences (University of Turku). He has worked as professor, special scientists and research manager over hundred universities, research centres and firms, international organizations and clusters, also Academy of Finland, EU organizations, science parks organizations and other regional, national and international organizations. He has written over 5000 scientific or popular articles and 127 monographics books. He is also artist (cluster art) and write novels and blogs (Social media economy and strategy).

Kirjailija: Matti Luostarinen

Alaotsikko: Karhu turkissa nato narikassa

ISBN: 9789515682000

Kieli: Suomi

Paino: 1308 grammaa

Julkaistu: 2023-01-23

Kustantaja: Books on Demand

Sivumäärä: 655

Kuten kaikki kirjani myös tämän voi toki saada myös e-kirjana, jolloin hinta on vain noin parikymmentä euroa.

Kirja kuuluu aihealueisiin:

Yhteiskunta ja kulttuuri: yleinen (Yhteiskunta ja yhteiskuntatieteet)

Draaman kesä ja Euroopan hullu vuosi 2022 – sidottu, suomi, 2022

Kirjailija: Matti Luostarinen

Määrä

63,60€

Lisää toivelistalle

Tilaustuote: Emme voi taata, että toimitus ehtii jouluksi Voidaan toimittaa 7–18 arkipäivässä.

Vuosi 2022 ja sen kesä oli vähin erin pandemiasta irtautuvan yhteiskunnan draamakesäksi kutsuttua Covid-19 tapahtuman uudelleen lämmittelyä. Samaan aikaan kun koronasta pyrittiin toipumaan, Venäjä käynnisti sodan Ukrainassa. Suomessa sota palautti mieliin talvisodan alun ja sen Mainilan laukaukset. Siirtymä pandemiasta kohti eurooppalaista sotaa tapahtuikin Suomessa nopeasti ja Nato-jäsenyyttä haettiin kansakuntana poikkeuksellisen yksimielisesti. Samalla sota heijasteli jo koko Euroopan talouteen, joka näkyi voimakkaasti energia- ja elintarvikemarkkinoilla. Koko yhteiskunta kouristeli.

Kirjailija: Matti Luostarinen

ISBN: 9789528067948

Kieli: Suomi

Paino: 1192 grammaa

Julkaistu: 2022-10-05

Kustantaja: Books on Demand

Sivumäärä: 609

Kirja kuuluu aihealueisiin: Mediatutkimus (Yhteiskunta ja kulttuuri: yleinen)

Lisäksi vuodesta 2013 alkaen runsas 30 kirjaa, joista valtaosa löytyy myös vaikkapa Adlibriksen myyntilistoilta ja osa avautuu ilmaiseksi kotisivultani www.clusterart.org. Toki kirjat voi tilata miltä tahansa kirjanmyyjältä ja toki myös suoraan kustantajalta.

Matti

Kirjallisuus ja sen tulevaisuus?

ChatGPT

Kirjallisuuden tulevaisuus on monimutkainen ja moniulotteinen aihe, ja siihen vaikuttaa useita tekijöitä. Tässä on muutamia näkökulmia kirjallisuuden tulevaisuudesta:

 1. Teknologian vaikutus: Digitaalinen vallankumous on muuttanut lukutottumuksia. E-kirjat, äänikirjat ja erilaiset mobiilisovellukset ovat lisänneet kirjallisuuden saatavuutta ja tehneet siitä helpompaa ja kätevämpää. Samalla on herännyt huoli perinteisten painettujen kirjojen tulevaisuudesta. Teknologian kehitys voi avata uusia mahdollisuuksia kirjallisuudelle, kuten virtuaaliset kirjatapahtumat tai interaktiiviset tarinat.
 2. Monimuotoisuus: Kirjallisuus on tullut yhä monimuotoisemmaksi, ja erilaiset kirjoittajat tuovat esiin erilaisia ääniä ja näkökulmia. Tulevaisuudessa voimme odottaa entistä enemmän monimuotoisia tarinoita ja kirjoja, jotka heijastavat erilaisten yhteisöjen ja kulttuurien kokemuksia.
 3. Ilmastonmuutos ja yhteiskunnalliset haasteet: Kirjailijat voivat reagoida yhteiskunnallisiin ja ympäristöllisiin haasteisiin tuomalla esiin näitä teemoja teoksissaan. Kirjallisuus voi olla paikka, jossa käsitellään ilmastonmuutosta, sosiaalisia epäkohtia ja muita globaaleja haasteita, herättäen lukijoissa ajatuksia ja keskustelua.
 4. Lukutottumusten muutos: Lyhyet tarinat, blogit, some-tekstit ja muut lyhyemmät formaatit ovat kasvattaneet suosiotaan. Kirjailijat saattavat tulevaisuudessa suuntautua entistä enemmän näihin lyhyempiin muotoihin vastatakseen lukijoiden nopeutuvaan elämäntapaan.
 5. Tekoälyn ja kirjoittamisen suhde: Tekoäly voi tulevaisuudessa olla apuna kirjoittamisessa, auttaen kirjailijoita luomaan tarinoita, tarkistamaan kielioppia tai jopa luomaan kokonaan uutta tyyliä. Tämä voi avata uusia mahdollisuuksia kirjailijoille ja samalla herättää kysymyksiä alkuperäisyydestä ja luovuudesta.

Kaiken kaikkiaan kirjallisuuden tulevaisuus on dynaaminen ja muuttuva. Se heijastaa yhteiskunnan kehitystä, teknologian muutoksia ja ihmisten muuttuvia tarpeita ja toiveita. Kirjallisuus tulee todennäköisesti säilymään tärkeänä osana kulttuuria, mutta sen muodot ja ilmenemismuodot voivat muuttua merkittävästi ajan myötä.

Matti

Kun perinteinen kirja ja kirjallisuuden lukijat ovat kuvaamasi valtaisan muutoksen kokevia, miten neuvoisit uutta, kunnianhimoista tulevaisuuden ”kirjailijaa” koulivan itseään menestyäkseen?

ChatGPT

Uuden ajan kirjailijana menestyminen vaatii monipuolisuutta ja kykyä sopeutua nopeasti muuttuvaan kirjalliseen maisemaan. Tässä muutamia neuvoja tulevaisuuden kirjailijoille:

 1. Ole avoin uusille formaateille: Perinteisen romaanin kirjoittaminen on yhä tärkeää, mutta ole avoin myös muille kirjoittamisen muodoille, kuten novelleille, esseille, blogikirjoituksille tai jopa interaktiivisille tarinoille. Monimuotoisuus voi avata uusia mahdollisuuksia ja laajentaa yleisökuntaasi.
 2. Hyödynnä teknologiaa: Ole perillä digitaalisista työkaluista ja alustoista. Voit hyödyntää sosiaalista mediaa markkinoinnissa, julkaista sähköisiä kirjoja tai osallistua verkkoalustojen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Teknologian ymmärtäminen auttaa sinua tavoittamaan laajemman yleisön.
 3. Rakenna henkilöbrändi: Ole aktiivinen verkossa ja rakenna henkilöbrändiäsi. Luo oma verkkosivusto tai blogi, osallistu kirjailijayhteisöihin ja rakenna vuorovaikutusta lukijoiden kanssa sosiaalisessa mediassa. Henkilökohtainen yhteys lukijoihin voi auttaa luomaan vahvan kirjailijabrändin.
 4. Kehitä monipuolisia taitoja: Kirjoittamisen lisäksi kehitä muita taitoja, kuten markkinointi, graafinen suunnittelu, esiintymistaito tai vaikkapa ääni- ja videomuokkaus. Tämä voi auttaa sinua luomaan kokonaisvaltaisen taiteellisen tuotteen ja markkinoimaan sitä tehokkaammin.
 5. Ole tietoinen markkinatrendeistä: Seuraa kirjallisuuden ja markkinoinnin trendejä. Tiedä, mitä lukijat etsivät, ja pyri vastaamaan niihin tarpeisiin omalla ainutlaatuisella tavallasi. Ole valmis sopeutumaan muuttuviin markkinaolosuhteisiin.
 6. Rakenna vahva tarina ja ääni: Riippumatta siitä, millaisessa muodossa kirjoitat, ole aito ja rakenna vahva tarina. Lukijat kaipaavat edelleen koskettavia ja mieleenpainuvia tarinoita. Kehitä myös oma äänesi, joka erottuu massasta.
 7. Ole kärsivällinen ja sitkeä: Kirjailijan tie voi olla haastava, ja menestys ei välttämättä tule heti. Ole kärsivällinen ja sitkeä. Jatka kirjoittamista, kehityksen hakemista ja markkinoimista pitkäjänteisesti.

Tulevaisuuden kirjailijoiden on hyödyllistä olla avoimia uusille mahdollisuuksille, omaksua teknologiaa ja kehittää monipuolisia taitoja menestyäkseen kirjallisessa maailmassa, joka jatkuvasti muuttuu ja kehittyy.

Matti

Mikä on yhteiskunnan ja laajemman kulttuurin osuus ylläpitää ja hoitaa kohtuuttoman paineen ja muutosten kohteeksi joutuneen, aiemmin liki arvokkaimman kulttuurisen tradition hoidossa ja pelastamisessa. Vai jätetäänkö kirjailija yksin?

ChatGPT

Yhteiskunnan ja laajemman kulttuurin rooli on merkittävä kirjallisen perinteen ylläpitämisessä ja hoitamisessa, erityisesti kun perinteiset kirjallisuuden muodot kohtaavat haasteita. Tällaiset perinteet kattavat paitsi kirjat myös runouden, klassisen kirjallisuuden, käsikirjoitukset ja muut kulttuuriset ilmaisumuodot. Alla on joitain näkökulmia tähän kysymykseen:

 1. Kulttuuripolitiikka ja tuki: Hallitukset ja kulttuuripolitiikka voivat vaikuttaa merkittävästi kirjailijoiden ja kirjallisen perinteen säilymiseen. Tämä voi sisältää kirjailijoille suunnattuja apurahoja, kirjastojen tukemista, kulttuuritapahtumien järjestämistä ja muita toimia, jotka edistävät kirjallista kulttuuria.
 2. Koulutus ja kirjallisuuden opetus: Koulujen rooli on keskeinen kirjallisen perinteen siirtämisessä seuraaville sukupolville. Kirjallisuuden opetus ja kirjastot voivat tarjota paikan, jossa nuoret voivat tutustua perinteisiin teksteihin ja arvostaa niitä.
 3. Kulttuurijärjestöt ja -laitokset: Erilaiset kulttuurijärjestöt ja kulttuurilaitokset voivat osallistua kirjallisen perinteen hoitoon ja säilyttämiseen. Näihin kuuluvat esimerkiksi kirjamuseot, kirjallisuusfestivaalit, kirjailijayhdistykset ja muut organisaatiot, jotka tukevat kirjailijoita ja edistävät kirjallisuutta.
 4. Digitaalinen arkistointi ja säilyttäminen: Teknologia voi auttaa säilyttämään kirjallista perinnettä digitaalisessa muodossa. Digitaalinen arkistointi ja online-kirjastot voivat varmistaa, että vanhat kirjalliset teokset ovat laajasti saatavilla ja säilyvät tuleville sukupolville.
 5. Lukijayhteisöt ja tuki: Yhteisöt voivat myös pelata tärkeää roolia kirjailijoiden tukemisessa. Kirjallisuusklubit, lukupiirit ja muut yhteisöt voivat auttaa levittämään tietoa ja tukea kirjallisuutta, erityisesti sellaista, joka saattaa olla vaarassa unohtua.

Vaikka yhteiskunnan ja kulttuurin tuki on tärkeää, yksilöillä, mukaan lukien kirjailijoilla, on myös vastuu omasta työstään ja perinteistään. Yhteistyö näiden kahden välillä voi olla tehokkain tapa varmistaa, että arvokkaat kulttuuriset perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle.

Matti

Kiitos ohjeista, ne ovat arvokkaita.

ChatGPT

Ole hyvä! Jos sinulla on lisää kysymyksiä tai jos voin auttaa jollain muulla tavalla, älä epäröi kysyä. Onnea kirjalliselle polullesi, ja toivon sinulle menestystä kaikissa kirjailijanurasi vaiheissa!

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts