Poliittista viihdettä perussuomalaisista

Toimittaja Markku Huusko (US) jatkaa spekulointia perussuomalaisten Jyväskylän kokouksen tuloksista lähteenä nyt vaihteeksi Ilta-Sanomiin kirjoittaneen toimittaja Timo Haapalan hengenlento. Tosi tieteellisiä ja viimeiseen saakka uskottavia tutkijoita hakemalla samalla kirjallisuusviitteitä toistensa töistä iltalehtiin. Se on tätä oman aikamme poliittista mediaamme kehnona viihteenämme. Siinä demokratia joutuu koetukselle.

On luonnollista että ministereitten avustajat tiesivät mitä myös kentällä tapahtuu ja kuinka suosittu Halla-aho oli jo keväällä tehtyjen mittausten mukaan puolueen puheenjohtajaksi Soinin erotessa. Spekulointi siitä oliko suunnitelmia jotka varautuivat puolueen hajoamiseen tai rohkaisivat sitä on sekin turhaa. Kun jokin asia on politiikassa mahdollista se alkaa olla myös todennäköistä ja samalla toteutettavaa. Virhearvio tehtiin perussuomalaisten kentän kohdalla. Se ei lähtenyt mukaan siniseen puolueeseen.

Etenkin perusvennamolaiset olivat kokeneet puolueen hajotustyön katkeran kalkin jo aiemmin ja olivat siihen myös varautuneet. Tästä ei ole kirjoitettu lainkaan. Ei siitäkään kuinka omituinen vaali Jyväskylässä käytiin. Sehän oli farssi jossa hylättiin valtava määrä ääniä ja suuri joukko jäi vaille vaalilappuaan pelkän teknisen kohelluksen seurauksena ja vaalin tulokseen vaikutti monet muut asiat kuin poliittinen kähmintä saati junttaus. Sitä kun ei salissa havainnut lainkaan ainakaan Halla-ahoa äänestäneiden toimesta. Sinisen ryhmän ja soinilaisten toimestakin se oli kovin vaatimatonta.

Keväällä kulisseissa tehdyt ratkaisut taas tunnettiin hyvin ja niistä myös puhuttiin. Kaikkein sokein oli paikalle saapunut media, joka oli valmiiksi asenteellinen eikä ymmärtänyt lainkaan mistä Jyväskylässä käytiin keskustelua.

Heillehän kaikki tuli ikään kuin yllätyksenä ja sellaisena se myös medioihimme siirtyi seuraavana aamuna. Vasta nyt myöhäissyksyllä kirjoitettu kirja kertoo sen minkä median olisi tullut tietää jo Jyväskylässä. Sehän näkyi myös somekeskusteluissa ja blogeissa. Myös itse kirjoittamissani.

Ilmiö kuvaa perinteisen median hidasta reagointia ja kyvyttömyyttä avata silmiään reaaliaikaisesti kuten nyt Yhdysvaltain vaalit ja Trumpin valinta osoitti todella pelottavan julmalla tavalla.

Maailma ei ole sitä mitä toimittaja ja heidän, sopuleiden, maailmankuva edellyttäisi ja jota he toivovat ja toitottavat medioissaan, manipuloivat. Tämän jälkeen reaalimaailmasta aletaan kirjoittaa salaliittoteorioita ja vain siksi, ettei se toimikaan kuten valemedia hupsuine ja sokeine toimittajineen manipuloi ihmisiä.

Alkoholisoituneet ja juopot, narsistit tai narsismiltaan vaikeasti häiriintyneet, toimivat noin kaikissa ammateissa ja vailla kykyä hahmottaa edes näkyvät reaalimaaliman pelisäännöt. Skuuppi on valmis jo etukäteen ja sitä aletaan vain narratiivisen kertomuksen avulla rakentaa kuten fiktiivistä novellia.

Tämä taas on tuttua kaikille narsisteja hoitaville ammattilaisille ja jopa amatööreille juopon puolisona tai lapsina. Helsingin Sanomien arvostettu päätoimittajakirjoittaja kertoi, aivan oikein, kuinka samaan 12 hengen hissiin ei mahdu kuin yhden toimittajan ego, siis narsistinen ihminen häiriöineen lähdössä Jyväskylään tekemään elämänsä juttua mutta väärästä aiheesta.

Nyt tätä toimittajan maailmankuvaa on medioissamme oikaistu kohta puoli vuotta yrittäen päivittää täysin epäonnistunut tiedottaminen jälkikäteen.

Forssan Lehden toimittaja kysyi minulta tuliko puolueen hajoaminen yllätyksenä ja mihin osaan minä nyt kuulun hajonnutta puoluetta heti Jyväskylästä saavuttuani. Vastaus tuli varmasti minulta kuten apteekin hyllyltä.

Ei tullut, oli varauduttu jo Kekkosen ajoista ja virhelaskelmia tehneet Soinin ja Niinistön avustajat ovat nuoria kokemattomia miehiä ja sopivat kuljetettavaksi myös Audin takakontissa. Voi tarkistaa Forssan Lehdestä heti Jyväskylästä saavuttuani.. Kansalaisyhteiskunta ”populistisena” liikkeenä ei toimi enää kuin tahdoton menneen maailman tsaaria kumartava ja vaaleissa kumileimasimena käyvä vaalikarja.

Aiheesta on loistava kirjoitus tämän päivän (21.11) Helsingin Sanomissa mediaprofessori Anu Kantolan hauskana kolumnina. Se pitää paikkansa mutta vain osoittain ja koskee mediaväkeä ja etenkin kokoomuksen äänestäjiä, kartanokokoomuslaisia. Poliittisesti ja yhteiskuntaa seuraavina passiivisia ihmisiä. 

Siellä kun ei huomata paljonko kello on lyönyt ja mitä tarkoittavat virtuaaliajan valuutat ja niiden käyttäjät myös Suomessa. Tästäkin aiheesta on kirjoitus samaisessa lehdessä (HS 21.11). Tosin kovin vaatimaton kertoen lehden painotuksista ja lukijoista, toimittajista. 

Jyväskylässä kokoontunut kansalaisyhteiskunnan joukko oli puolueen eliittiä, eikä todellakaan ollut tsaarin ajan suomalaisia. Demareista, keskustasta ja kokoomuksesta siirtyneitä sekä paljon entisiä vennamolaisia. Ehdin haastatella heitä kymmenittäin ja samalla kuvata. Tiedossa kun oli juhlavuotemme tärkein tapahtuma. 

Ei heitä voi sivuuttaa tsaarin ajan elkein. Ei se toimi tuhannen maan kärkipoliitikon kohdalla. Kyse kun on hyvin pienestä ja marginaalisesta politiikan osaajien todella kokeneesta ammattilaisten valikoituneesta ryhmästä puolen miljoonan joukosta hakien. Kyse on prosentin osista, promilleista. On mistä valita.

Se ei ole Kantolan kuvaamaa joukkoa, jota voi hämätä sellaisilla puppusanoilla kuin ”tasaerälisäetuusuusindeksikorjaus” tai olettaen että he seuraavat itsenäisyyspäivänä silmä kovana miten hallitsijapari Pietarin Talvipalatsin portailla ottaa vastaan kätellen alamaisiaan ja ammatilaisen muotinarrin arvioidessa ovatko alamaiset onnistuneet pukeutumaan juhlan edellyttämällä tavalla.

Pahimmat mokat ripustetaan median toimesta hirteen tai istuteaan häpeäpaaluun opiksi ja ojennukseksi seuraavaa vuosisataa varten. Sama pätee huijaukseen sotemaakuntauudistussoppaan kapulakielenä kenenkään sitä ymmärtämättä ja signaalinan jonnekin päin niitä heitellen ja sivuilleen merkitsevästi samalla vilkuillen.

Puolueet ovat ryhdistäytyneet ja kääntyneet ulospäin. Kansalaisaloite ei ole sekään enää pelkkä häirikkö kokoomuksen ulkopuolella. Innostavat ja selkeät ohjelmat odottavat jo seuraavissa vaaleissa. Hyvin mietityistä ja selkeästi ajatelluista ohjelmista ja niiden esittäjistä tulee seuraavien vaalien voittajan kansanedustajat. Se ei vaadi kokonaan uutta vuosisataa. Jyväskylä opetti sen meille.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts