Uuskapitalismin varjo – neljät vaalit ja niiden opit.

Uuskapitalismin varjo 30.04.2023 Tämä blogi on kirjoitettu vuonna 2006, liki pari vuosikymmentä takaperin silloista vappua seuraten. Tänään (2016) sitä on luettu runsaasti. Tuon ajan nuoret opiskelijat ovat tämän ajan poliittisia, keski-ikäisiä päättäjiämme. Poliitikkoja, vanhempia, johtajia jne. Duunareita kertomassa, miten lapsia on kasvatettava tai vanhuksia hoidettava. Tuntuuko tutulta (2023), kun pohditte ensin liki kymmenen vuotta kestänyttä lamaamme ja sen rakentelijoita, oman aikamme ongelmia, mahdollisen porvarihallituksen avainteemoja, alkaen velkaisen maan talouden korjaamisesta, ympäristöuhista, maahanmuutosta, netin käyttäjiä ja…
Read More

Maantiede ja historia paradigmaisessa vaiheessa

Poliittinen järjestelmämme uuden ajan alussa 29.04. 2023 Vapun läheisyys vei pohdinnan aiemmin juuri kevään juhlaan ja samalla vaaliemme jälkeiseen aikaan, sekä tuolloin kirjoittamiini blogeihin, artikkeleihin tai kommentteihin oman aikamme sosiaalisen median kirjoittajille. Vappu on näitä kirjoituksiamme lukien poikkeuksellisen kirjavan tuotteliasta aikaa. Moni varmaan nolostuu lukiessaan vapun ajan hengenlentoaan. Se on turhaa. Ihminen on yhteiskunnallinen eläin (”Animal sociale”) ja juuri kevät sekä vappu uudistaa rohkeutemme. Tätä Vergilius aikanaan jopa kehotti ja rohkaisi kansakuntaansa (”Animos revocate”). Senecan…
Read More

Repetitio mater studiorum est – Kertaus on opintojen äiti

Puhe lentää – teksti pysyy / Verba volant – scripta manet 27.04.2023 Kansallista veteraanipäivää on vietetty Suomessa vuodesta 1987 alkaen. Ehdotuksen veteraanipäivästä teki aikanaan pääministeri Kalevi Sorsa ja sen vahvisti tuolloisen hallituksen puolustusministeri Veikko Pihlajamäki vuotta aiemmin 1986 esityksellään. Miksi päiväksi valittiin juuri 27. huhtikuuta? Tuo päivä oli vuonna 1945 Lapin sodan päättymisen hetki. Samalla Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyi tähän päivään. Se oli siten Suomen puolustusvoiminen viimeinen sotapäivä. Tuolloin Saksan vuoristoarmeijan viimeiset rippeet vetäytyivät…
Read More

Elämän viisauden kirjat ja kootut teokset

Kohti parempaa maantieteellistä maailmankuvaa 25.04. 2023 Elämä on tulvillaan jaettua viisautta. Hannu Tarmio kokosi vuonna 1990 ”Elämän viisauden kirjan” maallisesta vaelluksestamme kehdosta hautaan ajatuksin, aforismein, sananparsin, säkein, herjoin ja huulin. Näin syntyi kaikkiaan 5299 vanhaa ja uutta oivallusta – hakemistot mm. puheenpitäjille ja toivottajille. Kirja on saatesanoineen ja osastoineen jaettu osiin (26) käsitellen lapsuutta, kasvatusta, nuoruutta, sukupuoliamme (mies nainen), rakkautta ja seksiä, avioliittoa (aviomiestä ja -vaimoa), avioliittoa ja aviosotaa, perhettä ja kotia, äitiyttä, isyyttä ja…
Read More

Nietzschen ajasta tekoälyn ja robotiikan aikaan

24.04. 2023 Jälleen on Nietzschen aika, kirjoittaa Helsingin Sanomien kulttuurisivulla Jukka Koskelainen esitellen Tarmo Kunnaksen ja Sue Prideauxin tietokirjat ”Nietzsche ajattelijana – Aamuruskosta epäjumalten hämärään” sekä ”En ole ihminen, olen dynamiittia – Friedrich Nietzschen elämä). Eino Leino oli aikanaan innokas Nietzschen lukija eikä hän ollut ainut. Myös Joel Lehtonen, Edith Södergran, Volter Kilpi ja luonnollisesti Akseli Gallen-Kallela olivat humaltuneina Nietzschen kirjoituksista. Niinpä Suomessa on mahdotonta sivuuttaa Nietzsche-kulttia silloin, kun kirjoitat maatamme koskevaa takavuosien kerrontaa ja…
Read More

Ekologinen klusteri ja innovaatiopolitiikka

Ecological cluster and innovation policy 19.04.2023 Eletään hetkeä, jolloin Suomen tuleva pääministeri esittelee ensimmäisen vaiheen tulevan hallituksensa synnystä ja saamistaan puolueittemme vastauksista. Mediamme seuraavat nekin synnytystuskia ja arvailevat, kuinka strateginen ja samalla taktinenkin vaihe nyt on menossa. Me maan matoset äänestäjinä ymmärrämme hyvin, kuinka tuskaisaa vaihetta poliittinen eliittimme Helsinkiin kokoontuneena elää. Vaaleissa kun sitouduttiin kantamaan vastuuta talouden kuntoon saattamisen ohella myös monesta muusta sellaisesta lupauksesta, joita nyt on seurattava ikään kuin uhrilahjoina, tingittäessä lupauksista kompromisseja…
Read More

Syrjäytyminen ja poliitikot asiantuntijoinamme

”Tyhjästä ei synny mitään” – ”Ex nihilo nihil fit” 18.04. 2023 Mitä käsite syrjäytyminen tuo mieleesi? Köyhyyden, leimaamisen, sosiaalisen vieraantumisen, irtolaisuuden, joutilaisuuden, rikollisuuden, päihdeongelmat, terveysongelmat, työttömyyden, asunnottomuuden, sosiaalisen ekskluusion. Syrjäytynyt ihminen saattaa menettää luottamuksen yhteiskuntaan ja sen edustajiin. Taloudellisesti syrjäytyneillä onkin muuta väestöä huomattavasti heikompi usko demokraattisen päätöksentekojärjestelmän toimivuuteen. Syrjäytyminen saattaa aiheuttaa yksilölle myös toivottomuutta, katkeruutta, motivaation laskua, itsetunnon heikkenemistä tai muunlaista henkistä pahoinvointia. ”Niin kauan kuin hengitän, toivon” – ”Dum spiro, spero” Myös halu…
Read More

Selkokieliseen politikointiin

Vox et pretera nihil 17.04.2023 Kun tekijöistä on pulaa, palkat nousevat. Jostakin syystä Suomessa näin ei käy. Pula hoitajista hallitsee julkista keskustelua. Se nakertaa jo hyvinvointivaltion perustuksia. Pula on suurinta etenkin pääkaupunkiseudulla. Peräti kuusi avointa työpaikkaa kymmenestä jää täyttämättä. Vielä vuonna 2019 täyttämättä jäi vain yksi neljästä. Mitä on tapahtunut edellisen hallituksemme aikana? Paitsi että hallitus hoiti pandemiaa ja pandemia edellytti hoitajia. Ongelma vaikuttaa olevan globaali. WHO:n mukaan hoitajia vaadittaisiin maailmanlaajuisesti kymmenen miljoonaa enemmän. Suomen…
Read More

Menneisyys selittää nykyisyyttä

Onni suosii rohkeaa – ”Audentes fortuna iuvat” 16.04.2023 Kerran vuodessa opiskelijat täyttävät rantakohteiden baarit ja yökerhot. Loman nimi on spring break, ja sillä on huono maine. Nuorille sillä on yksi tarkoitus: unohtaa murheet ja antaa palaa. Onni suosii rohkeaa – Tieto lisää ruskaa. Eikä makuasioista voi kiistellä.  ”Difficultatem facit doctrina” – ”De gustibus non est disputandum”. Spring break on noin18-25-vuotiaiden collegeopiskelijoiden lomaviikko, jonka aikana nuoret suuntaavat Yhdysvaltain eteläisiin osavaltioihin. Siis sellaisiin kuin Texas, Alabama ja…
Read More

Misogynia ja Suomen vaalit

15.04.2023 Olen kirjoittanut usein aiheista, jotka liittyvä pelkoihimme ja narsismin häiriöihin sekä poikkeavaan käyttäytymiseen osana persoonallisuuttamme. Misogynia on yksi tällainen aihe. Muita ovat vaikkapa narsismi, rasismi, populismi ja lukuisat muut suomalaiseen mieheen liitetyt käsitteet sosiaalista mediaamme lukien. Puolueistamme perussuomalaisia kerrotaan äänestävän joka kolmannen miehen, jolloin he ovat samalla populisteja mutta mahdollisesti samalla myös rasisteja ja fasisteja sekä misogyynejä. Narsistina suomalainen mies voi olla muidenkin puolueiden äänestäjä kuin perussuomalainen. Kun kirjoitat Suomessa professorina, olet luultavasti myös…
Read More