Mikael Agricolan persu

Mitä mahtaa tarkoittaa suomalainen puhuessaan persusta ja eläen Suomessa sekä puhuen onamatopoeettista, luontoa matkivaa kieltään? Lirisee, lärisee ja lorisee puhuessaan.

Agricola tosin äänsi ”persun” hiven ranskalaisittain. Kuukausi sitten kirjoitin persusta ja sateenvarjosta. Se löytyy Googlaten kotisivultani, persujen sivulta tai täältä naamakirjastakin.

Pidän Ranskasta ja ranskalaisten tavasta valmistaa ruokaa, omalaatuisesta pragmaatikolle vieraasta tavasta ajaa autolla, joka on koivn saksalaisesta poikkeava. Agropolista ja agopolis strategiaa rakentaessani maailmalla, ranskalaiset kilpailivat kanssani markkinoiden Montpellierin maailmankuulua Agropolistaan teknopoliksena, tiedepuistona.

Sitä pidettiin maailmalla elitistisenä. Omaa malliani taas paremmin tämän ajan ilmiönä, internet ihmisen etätyötä tekevänä maaseudun välineenä, vähän kuin suomalaista osuustoimintaliikettä tai japanilaisten keiretsuja. Suomea on pidetty Euroopan Japanina. Voi siinä olla vähän perääkin kun käyttää mielikuvitustaan apuna. Ei vähän vaan paljon.

Itse lainasin Agricolan kieltämme ja viinikuurnaa, persua, sekä kansanpuoluetta (populus), poliittista liikettä, joka muistuttaa kyllä yhdessä asiassa ranskalaistakin oivallusta. Elokuvaa ja sen tunnistettavaa melodiaa: Mitä yhteistä on Cherbourgin sateenvarjoilla (Les Paraphies de Cherbourg) ja tulevilla vaaleillamme?

Lue mitä kirjoitin kuukausi takaperin. Moni on lukenut ja oivaltanut yhdistää nämä kaksi asiaa yhteen. Sitä kutsutaan poikkitieteiseksi tai taiteiseksi tavaksi kertoa vaikea asia popularisoiden se helposti oivallettavaksi. Veikko Vennamo ymmärsi sen tavalla, jossa hän kertoi minun käyttävän peitettyjä sanakäänteitä. Hän ei käyttänyt. Se oli sekä hänen heikkous että samalla vahvuus. Populismissa on osattava myös kertoa napakasti ja tiiviissä muodossa.

Kun lähdet vaaleihin, kuntavaaleihin, älä aliarvioi ihmisiä. Pahinta mitä poliitikko vei tehdä on ylimielisyys. Keskity yhteen asiaan ja sano se selvästi. Tai sitten kolme asiaa ja jätä se neljäs kertomatta. Piilota se viestiisi ja anna kuulijan löytää sanomasi. Ihminen kun uskoo itse löytämänsä. Ei sinun väkisten myymänä tuotteena.

Narraatio ja sosiaalinen pääoma ovat ne kaksi asiaa, jotka sinun on opittava. Autan sinua omilla muistelmillani. Olen kertonut siellä, mitä nämä käsitteet merkitsevät. Muuta sinä et tarvitse. Riittää kun kerrot juuresi, kuka olet, arvosi ja miten liität ne sateenvarjona usemman ihmisen suojaksi, mutta samalla persua, viinikuurnaa ja rypäleitä polkien sekä ymmärtäen puolueesi sanoman pyhyydenkin.

Muuta ei tarvita. Näillä eväillä sinut valitaan kuntasi valtuustoon ja alat opiskella noin tuhatta lakia ja asetusta sekä opit laskemaan äyrin hinnankin. Virkamiehet ja etenkin kunnissamme naiset osaavat auttaa sinua. Et sinä heitä.

Sinä et ole hallituksessa ja oppositiossa, kuten eduskunnassa, vaan hallituksessa hallitusammattilaisena. Sinä tuet siellä työtään tekeviä ammattilaisia. Yhdessä te muodostatte virkamiesten ja naisten kanssa vision, jossa missio on lopulta yhteinen sekin.

Onnea matkaan. Jokaisen tietyn kunnan alueella asuvan kuuluu hoitaa kuntansa asioita ainakin yksi kausi valtuustossa ja lautakunnissa istuen. Ei raksuttaa ulkopuolelta kuinka asiat olisi tullut hoitaa. Yhteinen visio vie samaan suuntaan ja palvelut on osattava luottaa ammattilaisten käsiin.

Tekninen toimi ja kaavoitus on synteesin rakentelua ja kuntien kaavamonopoli osa sosiaalista pääomaamme. Koulutus ja kasvatus sekä vanhusten hyvinvointi eivät ole eri asia ensinkään. Jos rahat ja investoinnit pysyvät saman talousaslueen sisällä, kukaan ei ole köyhtymässä. Jos saaatte jostakin ylimääräistä, se on voitto kotiin, ja siinä hyvät virkamiehet ja luottamusjohto voivat olla kunnalleen kultaakin arvokkaampi asia, antaen aikaansa yhteisen yhdyskuntarakenteen ylläpitoon. Lounais-Häme on tässä yksi ja sama talousalue.

Yhteisöllisyys on maaseutukuntien vahvuus, mutta harvoin se sopii suurempien taajamien käyttöön. Yhdessäolo-organisaatio on eri asia kuin asiaorganisaatio. Monelle tämä voi olla aluksi pieni pettymys tultuaan valituksi maaseudulta kaupunkinsa luottamustehtäviin.

By Matti Luostarinen

Prof, PhD, ScD Matti Luostarinen (natural and human sciences) birth: 100751, adress: Finland, 30100 Forssa, Uhrilähteenkatu 1 matti.luostarinen@hotmail.com Publications: Monographs: about one hundred, see monographs, Cluster art.org Articles: about two thousand, see all publications, Cluster art.org Art: Cluster art (manifest in 2005), see Art, Cluster art.org CV, see Cluster Art.org Blog: see blog, Cluster art.org (Bulevardi.fi)

Vastaa

Related Posts